Вход

Православен календар

За греховните помисли

 

 

Писмо до монах Авакум

Питаш ме дали са опасни греховните помисли. Ти си монах и на теб това ти е добре известно. Знаеш, че светите отци са учели, че същността на монашеството е очистването на ума от злите помисли. Знаеш също, че Църквата разграничава три вида грях: с дело, слово и помисъл.

Затова и се молим на Отца на светлините да прости на умрелите всички грехове, извършени с дело, слово или помисъл.

За това, че Господ изобличава греховните помисли, четеш и в Евангелието: А Иисус, като видя помислите им, рече: защо мислите лошо в сърцата си? (Мат. 9:4). Сатаната съгрешил не с нещо друго, а с горделив помисъл, за което бил низвергнат от Божието лице в ада.

Злите помисли са семето на всеки грях. От това семе израстват греховни думи, желания и дела. Спомни си Христовата притча за оня сеяч (Мат. 13:24-30), който посял добро семе на нивата си, но когато всички заспали, дошъл врагът му и посял между житото плевели. Господ сее добрите помисли в душата на всеки човек, но ако човекът не бодърства над душата си като над засята нива, тогава той буквално спи. И докато спи, пристига Божият и човешкият враг – злият дух, и посява в душата плевели, тоест зли помисли. От злите помисли до злите думи и дела е толкова близо, колкото от семето на растението до неговия корен. Следователно всичко е органически свързано.

Затова бъди нащрек. Често затваряй очи и по думите на св. Никита Стифат „изпитвай плаващите по мисленото море помисли”.

Едно от главните упражнения в монашеския живот е изкореняването на злите помисли, докато още не са се развили, разраснали, завладели душата и не са се превърнали в дела. Разбивай ги о камък. Както пише псалмопевецът: „Дъще Вавилонска, опустошителко! … Блажен, който вземе и разбие о камък твоите младенци!” (Пс. 136:8-9).

Духовният смисъл на тези думи е разбираем за теб. Вавилон е царството на дявола, а младенците са злите помисли от него. Камъкът е Христос.

Блажен е този, който едва-що зародилото се в душата му зло разбива о Вечния Камък – Христа. Ако с тебе знаем това, не ни остава нищо друго, освен да го изпълним.

Радвай се в Господа!

Миссионерские письма

Превод: Десислава Главева

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template2.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти