Вход

Православен календар

Неделя 19-та след Петдесетница. За мислените тръни и бодили

 

Под тръни и бодили, които заглушават словото на Божествената истина, освен богатството, насладите и житейските скърби, в днешно време трябва да разбираме и различните лъжовни учения, разпространявани от учени, изгубили истината и отклонили се от пътя към нея.

Такива учени у нас много са се нароили. Едни гласно и открито вървят против истината, други си служат с двусмислици и намеци, които обаче са понятни за онези, към които са насочени. Те действат подобно на отровен газ, влизат незабелязано, помрачават мисълта и довеждат до загубване на ясното съзнание относно всичко, което ни окръжава.

Който се надиша с този отровен газ, започва да бълнува като на сън, защото на него всичко му се представя вече не във вида, в който е и в който би му се представило, ако е с ума си. Виждайки такъв човек, вие разбирате, че у него е потъпкана не просто всяка истина, а е заглушена изобщо чувствителността към истината и лъжата се е внедрила във всички части на ума.

И какво да правим? Да не слушаме и да не четем тези бълнувания, а когато неволно ги чуем или прочетем, да ги изхвърлим от главата си, а ако не можем да ги изхвърлим, да ги подложим на разсъждение и всичко ще се разлети като дим.

Мысли на каждый день года

Превод: свещ. Божидар Главев


Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template9.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти