Вход

Православен календар

Наемникът не е пастир

 

Вашият брат приписва ненавист и вражда на истинските пастири на Църквата, събирали се на Вселенските Събори. Това е несправедливо! Ако е имало ненавист и вражда, то тя е била единствено в противната страна – на еретиците.

Истинските пастири са се събирали на Съборите от любов към ближния и за умиротворяване на истинските християни, които се обърквали от смутовете и лъжливите учения на еретиците. Събирали се още и за изследване и утвърждаване на истината в съответствие със заповедта на Самия Спасител: изследвайте Писанията, защото вие мислите чрез тях да имате живот вечен. И те са, които свидетелствуват за Мене (Иоан. 5:39). Трето, църковните пастири се събирали на Съборите за защита на истината, което е било тяхно непосредствено задължение, защото Господ нарича наемници онези пастири, които при вида на еретиците, разхищаващи като вълци Христовото стадо, не ги гонят, а се отклоняват от твърда защита на стадото.

Вашият брат казва: «Аз смятам, че е напълно възможно човек, който признава всички догмати на вярата, в същото време да се намира далеч от духа на християнството».

Наистина, понякога, за съжаление, е така. Само че, такива хора, ако пожелаят да изправят живота си, лесно ще намерят спасителния път. Но който има неправилни, сбъркани и лъжливи понятия за вярата и християнската истина, трудно ще намери този път, когато реши да го потърси. А какво остава пък да придобие Христовия дух!

От думите на вашия брат става ясно, че той е попаднал в сектата на индиферентистите, които учат: вярвай, както си искаш, само имай любов към ближния. Индиферентистите се заблуждават, че градят своето мнение въз основа учението на св. апостол и евангелист Иоан Богослов. Но в неговите послания е казано, че освен Христовия Дух съществува още и дух лъстив, дух антихристов. Затова и свети Иоан предупреждава да не се вярва на всеки дух, а да се изпитват духовете, дали са от Бога (1 Иоан. 4:1).

Письма преп. Амвросия Оптинского

Превод: Десислава Главева

Други статии от същия раздел:

module-template6.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти