Вход

Православен календар

Три категории

 

110117fhryd

Всички хора се делят на три категории: плътски, борещи се и съвършени.

Плътски хора са тези, които са роби на своите страсти и страстите властват над тях. Например дяволът им внушава: „Убий еди кой си, той ти е сторил много злини”, и човекът го извършва. Хората, които се отдават във властта на страстите, ще погинат, освен ако не се покаят, а ако се разкаят за своите грехове и започнат според силите си да се борят със страстите, то те ще бъдат спасени. За пример може да послужи разбойникът на кръста: той убивал, грабил, вършил всякакви злодеяния, но когато се покаял и казал: „Спомни си за мене, Господи, кога дойдеш в царството Си!” (Лк. 23: 42), – бил помилван.

От втората категория са хората, които се борят със своите страсти: гняв, блуд, злоба и се стараят да не им се подчиняват. Например такъв човек чувства у себе си злоба към някого, струва му се като че би разкъсал своя противник, но не се поддава на страстта, не дава израз на своето раздразнение и дори се стреми да стори някакво добро на ненавиждащия го – такъв човек се бори със страстите. И той постъпва така при всички подобни случаи. Борещите се ще бъдат спасени. Господ няма да допусне те да погинат.

Надявам се, че ние всички се отнасяме към втората категория хора – борим се според силите си със своите страсти. Разбира се, страстите понякога ни надделяват, но понякога и ние побеждаваме страстите и тази борба се води цял живот…

И накрая ще кажем за съвършените. Това са тези, които властват над своите страсти. У тях страстите ги има, но те са успели да придобият власт над тях. Това са особени хора, а за нас грешните е добре и ако сме сред борещите се със страстите, и за това слава на Господа. Нека имаме надежда за спасение.

Преподобный Варсонофий Оптинский (Плиханков), Дары Божии

Превод: прот. Божидар Главев

module-template8.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти