Вход

Православен календар

Трудът прогонва демоните от нас

 

0609231040

Неведнъж, братя, сме беседвали с вас за това, кое гони демоните от нас, и сме казвали, че ги прогонват постът, молитвата, кръстното знамение, четенето на словото Божие и боголюбезната добродетел смирението. А сега, тъй като ние открихме още едно оръжие против бесовете и то се оказва напълно действено, ще го предложим на вашето внимание.

Един велик старец имал ученик, който живеел заедно с него, но в отделна килия. Веднъж старецът чул как бесовете викат: „Горко ни от тези монаси – не можем да се приближим до стареца, а и до ученика му също, защото разрушава и строи и ние никога не го намираме празен”.

Чувайки това, старецът разбрал, че от самия него бесовете гони Божията благодат, а за ученика недоумявал що значи това „разрушава и строи”? Вечерта той отишъл при ученика си и го попитал: „Как живееш?” Ученикът отвърнал: „Добре, отче”.

Старецът започнал да го разпитва дали не изпада в униние. Тогава ученикът посочил лежащите около него камъни и казал: „С тези камъни аз строя стени, а след това ги разрушавам и постъпвайки така, не усещам униние”. Сега великият старец разбрал, че бесовете затова не можели да се приближат до неговия ученик, защото никога не го виждали празен, и започнал да поощрява своя ученик да продължи този труд.

Друг един старец казвал по подобен повод: „Знам, че със своето делание моят ученик не принася никаква полза нито за себе си, нито за другите, но затова че никога не остава празен, бесовете не намират време, в което да се доближат до него”.

И тъй, както показва този пример, трудът също се явява надеждно оръжие против бесовските козни. А съгласно с този пример учат и светите отци. „Когато котелът ври подклаждан отдолу, тогава нито муха, нито някакво друго насекомо не смее да се докосне до него. Когато обаче изстине, и мухи и всякакви други насекоми го налитат. Така и към човек зает с полезно занимание врагът на човешкия род не може да пристъпи. Който живее в небрежение и леност, тогова той събаря без всякакво усилие” (Чет. Мин. Авг. 27).

Ако виждаме, че трудът е тъй надежден в борбата с враговете на нашето спасение, то нека се трудим. Трудете се и работете за слава Божия, за полза на ближните и за спасението на вашите души – и бесовете ще бягат далеч от вас. Амин.

Пролог в поучениях.

Превод: свещ. Божидар Главев

module-template13.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти