Вход

Православен календар

Неделя след Богоявление

 

2301221248

„Той постави едни за апостоли, други за пророци, други за евангелисти, други за пастири и учители, за усъвършенствуване на светиите в делото на служението, в съзиждане на тялото Христово, докле всинца достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий, до състояние на мъж съвършен, до пълната възраст на Христовото съвършенство” (Еф. 4:11-13).

Вчера апостолът въоръжи християните встъпили на пътя на спасението с духовно всеоръжие, а днес посочва на водачите в това бойно шествие и крайната светла цел на всичко, за въодушевление при появилите се трудности.

Водачите – това са пастирите и учителите, които Господ дал на Църквата и с чиито уста Сам изрича благопотребното за всеки ръководство, когато човек се обръща към тях с вяра и молитва към Господа. Тази истина знаят онези, които самоотвержено вървят по пътя Господен и без да щадят себе си, водят борба с враговете на спасението. От своите пастири те винаги получават помощ и вразумление дори когато по всичко личи, че такава не би могло да се очаква. Защото не при човек прибягват те, а към Господа, Който винаги е готов да ръководи и вразумява чрез тези човеци всеки, който искрено и с вяра търси от Него помощ за себе си.

А крайната светла цел е да „достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий, до състояние на мъж съвършен, до пълната възраст на Христовото съвършенство”. За всички е известно какво значи мъж съвършен в обичайния смисъл и не ще се намери човек, който не би желал да постигне такова съвършенство; но какво е мъж съвършен в Господа, не е известно за никого, освен за тези, които са достигнали тази възраст.

Това обаче не бива у никого да охлажда ревността сам да достигне тази възраст, а напротив, той още повече трябва да разгаря тази ревност. Защото незнанието е заради голямата висота на духовното съвършенство, което се нарича зрял мъж в живота по Бога. Апостолът го определя като възприемане на пълнотата на съвършенството явено в Господа Спасителя. И всеки вижда, че за това си струва да приложи „всяко старание” (2 Пет.1:5).

Мысли на каждый день года

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template13.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти