Вход

Православен календар

Поучение за Богоявление

 

1901221556

„Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте” (Мат. 3:17, 17:5).

Такова било словото на предвечния Бог Отец към човеците за предвечния Бог Син, когато Синът по волята на Отца чрез действието на Светия Дух се въчовечил от Дева и извършил спасението на погиналото човечество.

Братя, да окажем послушание на Божия Син, както иска от нас Бог и да почива върху нас Божественото благоволение!

Може би някой ще каже: искам да послушам Божия Син, но как да направя това, като вече са изминали около две хиляди години от времето, когато нашият Господ Иисус Христос е пребивавал на земята в плът и проповядвал Своето всесвято учение?

Да постигнем това – да бъдем постоянно с Христос, непрестанно да слушаме пресладкия Му глас, да храним душите си с животворното Му учение – всъщност е твърде удобно: Господ Иисус Христос и досега пребивава с нас. Той пребивава с нас в Своето Евангелие, пребивава с нас посредством светите църковни тайнства, пребивава чрез Своето вездесъщие и всемогъщество, пребивава всеобилно, както подобава да пребивава на неограничения и всесъвършен Бог. Своето пребиваване с нас Господ явно показва и доказва чрез освобождаването на душите от плена на греха, чрез раздаването на даровете на Светия Дух и чрез множество чудеса и знамения.

Желаещите да пристъпят към Господа и да се присъединят към Него навеки са длъжни да наченат това свято дело с най-внимателно изучаване на словото Божие, трябва да започнат с изучаване на Евангелието, в което е скрит Христос, чрез което Христос говори и действа. Думите на Евангелието „са дух и живот” (Иоан 6:63). Те претворяват плътския човек в духовен и оживотворяват душата умъртвена от греха и житейската суета. Те са дух и живот: пази се да обясняваш словото на Духа с твоя пълзящ по земята разум, пази се словото преизпълнено със страшна Божествена сила да обясняваш така, както си го представя твоята мъртва душа, твоят мъртъв ум. Словото произнесено от Светия Дух се обяснява само чрез Светия Дух.

Желаещите да пристъпят към Господа, за да чуят Неговото Божествено учение и да бъдат оживотворени и спасени от Него, нека пристъпят и да застанат пред Господа с голямо благоговение и свещена боязън, както предстоят пред Него светлоносните Му ангели, херувимите и серафимите. Чрез вашето смирение земята, на която стоите, направете небе. И ще заговори към вас Господ от Своето Свето Евангелие като към възлюбени Свои ученици! А светите отци, изтълкували светото Евангелие по дара на Светия Дух, нека бъдат за вас ръководители към точното и безпогрешно разбиране на светото Евангелие.

Голямо бедствие е да се пристъпва към Евангелието и живеещия в него Господ Иисус Христос без необходимото благоговение, дръзко и самонадеяно. Господ приема само смирените, преизпълнените със съзнание за своята греховност и нищожност. Отвръщането на Господнето лице от дръзкия изкусител – така наричам неблагоговейния, лекомислен и хладен слушател – поразява изкусителя с вечна смърт. Боговдъхновеният старец Симеон възвестил за въплътилия се Бог Слово: „Тоя лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия” (Лука 2:34). Словото Божие е „камък”, камък с неизмерима големина и тежест – „и който падне върху тоя камък, ще се разбие” – ще се разбие тъй, че никога не ще може да стане цял (Мат. 21:44).

Братя, нека бъдем благоговейни и дейни слушатели на Словото Божие! Да окажем покорство на Небесния Отец, Който днес възгласи към нас от светото Евангелие за Своето всесвято Слово: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте” (Мат. 17:5).

Него да чуем, Него да послушаме! И благоволението на Небесния Отец ще почива над нас во веки веков. Амин.

Полное собрание творений святителя Игнатия Брянчанинова, Москва, Паломникъ, 2001, Т. 4. Аскетическая проповедь. - 2002.

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template3.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти