Вход

Православен календар

„На пасбището на горното Царство стадо, отче, си възпитал, и с жезъла на догматите като зверове си прогонил ересите, възпявайки: „Благословен Си, Боже на отците ни!”

Втори канон на утренята, 7 песен, тропар
Неделя 4-та на Великия пост. Преп. Иоан Лествичник

Събор на Св. Архистратиг Михаил и другите небесни безплътни сили

 

2111192306

„Непрестанно Те прославяме, Христе, Тебе, Който неизречено си съединил небето със земята и си съставил една Църква от ангели и човеци.”
Тропар, първи канон, 9 песен

Днес празнуваме, братя и сестри, светлия празник на мълниевидния архангел Михаил и другите небесни безплътни сили.

Дълга е историята на установяването на този празник и няма сега да я преразказваме. Тези, които желаят да я узнаят в подробности могат да прочетат за това в Чети-Минеите. Днес нека побеседваме за безчисления духовен свят на ангелите, за техните свойства, тяхното чиноначалие и за безмерната Божия благост, която е причислила нас, православните християни, към този ангелски събор и съставила една Църква от ангели и човеци. След това да побеседваме и за нашето задължение да ги почитаме подобаващо като наши бъдещи съграждани в Небесното отечество и да им подражаваме според силите си, за което и усърдно молим Господа Бога, нашия общ Творец.

Свети Кирил Александрийски казва: „Ако нашата земя, тази точка на съприкосновение между световете, носи върху себе си такова безбройно множество човеци и всякакви други същества, то колко ли повече обитатели има невещественото небе, което е тъй велико и необятно за всеки ум”.

Ангелите имат духовна, невеществена, фина и безсмъртна природа, непричастна на никакво тление, но ограничена; не такава, каквато е у Господа, Който е Дух – вездесъщ, един, безначален и всичко изпълващ. Той привел ангелите от небитие към битие, осветил ги със Своето слово и за да са непреклонни към злото, утвърдил ги със Светия Дух, (тоест те не могат да паднат в грях); тяхната природа е изпълнена с чудна непомръкваща светлина, святост, благост, красота, премъдрост, сила, безсмъртие, пламенна любов към Твореца, любов един към друг и към хората, на чието спасение те се радват и желаят да станат техни вечни съграждани в страната на вечната светлина и нетление, на вечния мир и радост. Свети Дионисий Ареопагит, ученикът на св. ап. Павел, който бил възнесен от Светия Дух до третото небе, чул от него тайнственото учение за ангелския свят, записал го и го предал на Църквата.

Ангелският свят се разделя на девет чина. Първите световидни ангели Михаил и Гавриил като светло зарево на Безначалната Троица предстоят непосредствено пред пламенеещия Божий престол, просвещават се от Неговата непристъпна светлина и подават просвещение и познание на тайните Божии на следващите след тях чинове, а низшите чинове се управляват от висшите. Това небесно гражданство, този надсветовен, свят, пресветъл, благостен Събор от небожители се нарича небесна йерархия.

Удивляваме се на Божия всеблаг и премъдър Промисъл, на Неговата безмерна благост, която е предназначила за нас безконечно съжителство и блаженство заедно с ангелите в нашето бъдещо отечество, и която е съставила една Църква от пресветлите и нетленни ангели и избраните достойни човеци. Какво неизразимо с каквито и да било човешки средства блаженство чака верните Богу християни, ако те до края пребъдат верни на своето християнско звание. За да можем да се удостоим с вечно съжителство и блажен живот заедно с ангелите на небето, ние трябва да се стараем да подражаваме на тяхната святост, смирение, любов, цялостна преданост на Бога и възвишеност на помислите, да живеем във въздържание, молитва и пост, милосърдие и съчувствие един към друг, с гореща взаимна любов.

Свещените и боговдъхновени съзерцатели на Божиите тайни и ангелски видения – пророците и евангелистите – са виждали ангелите в тайнствени видения, как те дружно обръщат своите лица един към друг и единогласно възпяват Светата Троица. Това учи и нас да се отнасяме един към друг с гореща любов и да живеем в единомислие, служейки усърдно на нашия общ Творец.

Слава на безмерната Божия благост, която ни е приготвила вечно Царство, Царство на непомръкваща светлина, на мир и непоколебимо блаженство заедно с безбройния ангелски събор!

Нека употребим оскъдното тукашно време за преуспяване в християнските добродетели, за да наследим това безконечно блаженство, с което и да ни сподоби Господ по молитвите на Пречистата Божия Майка и по застъпничеството на Честните Небесни Безплътни Сили и особено на светозарните и мълниевидни Михаил и Гавриил и нашите ангели-хранители. Амин.

Новыя грозныя слова отца Иоанна (Кронштадтского) "О Страшном поистине Суде Божием, грядущем и приближающемся".

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template19.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти