Вход

Православен календар

За нестяжанието на Божиите изцелители

 

1411191220

Из житието на светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамиан Асийски

Светите Козма и Дамиан, братя по плът, били родом от Азия. Баща им бил езичник, майка им на име Теодотия - християнка. Останала вдовица след смъртта на мъжа си, тя прекарвала времето си в усърдно служене на Христа и посветила целия си живот на благоугаждане на Бога. Била като тази вдовица, която възхвалява Апостолът: “истинска вдовица... останала сама, тя се надява на Бога и пребъдва в моления и молитви денем и нощем”. Живеейки Богоугодно, Теодотия научила на това и своите възлюбени деца Козма и Дамиан, възпитавайки ги в доброто наставление на християнската вяра, в изучаване на Божествените Писания и във всяка добродетел.

Когато достигнали пълнолетие и се утвърдили в непорочния живот в Господния закон, Козма и Дамиан били като два светилника на земята, сияещи с добри дела. Те получили от Бога дара на изцелението и подавали здраве на душите и телата, като лекували всяка болест, изцелявайки всеки недъг и всяка язва сред народа и изгонвайки злите духове.

Те помагали не само на хората, но и на животните и от никого не вземали нищо, тъй като вършели всичко това не заради печалба, не за обогатяване със злато и сребро, а заради Бога, защото желаели чрез любовта към ближния да изразят любовта си към Него. Чрез изцеленията те търсели не своята слава, но Божията, и изцелявали хората за прослава на името на Господа, дарувал им силата на изцелението. Те избавяли от болестите не толкова с билки, колкото с името на Господа, без пари и награда, даром, изпълнявайки Христовата заповед: “Даром получихте, даром давайте”. Затова получили от вярващите името безвъзмездни лекари, безсребрeници.

Като преминали добродетелно попрището на земния си живот, те мирно и благочестиво починали. Прославили се с много чудеса не само през живота си, но и след смъртта си, те са горещи застъпници и добри целители на нашите болести, душевни и телесни.

За тяхната нестяжателност и безвъзмездно лекуване съществува следното предание.

Една жена на име Паладия в продължение на много години лежала болна и не получавала никаква помощ от различни лекари. Като чула, че светите Козма и Дамиан изцеляват всякакви болести, тя изпратила при тях човек с молба да я посетят преди смъртта ѝ. Светиите приели молбата ѝ, отишли в дома ѝ и тази жена веднага получила изцеление според вярата си чрез идването на светите лекари при нея и станала от леглото си здрава, като славела Бога, дарувал на Своите раби такава благодат на изцеление.

От благодарност към своите лекари за стореното ѝ благодеяние тя поискала да им направи подарък. Но те никога не вземали нищо от никого, защото не продавали благодатта, която имали от Бога. Жената имала намерение да убеди поне единия от тях да приеме от нея макар и най-малкия дар: тя взела три яйца и тайно отишла при свети Дамиан, заклевайки го в Бога да вземе от нея тези три яйца в името на Света Троица.

Дамиан, като чул името на Триединия Бог, приел от жената този малък дар заради великата клетва, с която го заклела. Свети Козма обаче, като узнал за това, много се натъжил и преди смъртта си направил завещание да не погребват Дамиан близо до него, тъй като той нарушил Господнята заповед и взел от жената награда за изцелението.

След време свети Козма починал в Господа, дошъл часът на смъртта и на Дамиан и той се преставил от временния живот във вечния.

Хората били затруднени къде да погребат Дамиан, защото знаели за завещанието на свети Козма и не смеели да положат брат му близо до него.

Докато били в недоумение как да постъпят, дошла една камила, която преди била бесновата и получила изцеление от светиите. Тя проговорила с човешки глас - да не се съмняват да погребат Дамиан близо до Козма, тъй като той взел трите яйца от жената не заради награда, но заради Божието име.

Така честните им мощи били положени заедно в така наречения Фереман[1].

Жития на светиите, месец ноември, Славянобългарски манастир “Св. Вмчк Георги Зограф”, Света Гора, Атон.

 


[1] Фереман се намирал в Месопотамия на два дни път от Амида (на турски наречен Диарбекир в горното течение на р. Тигър и бил разрушен от турците при първите им нападения; тогава мощите на светите Козма и Дамиан били пренесени в Амид, където почиват и до днес (1900 г.).

Други статии от същия раздел:

module-template4.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти