Вход

Православен календар

Успение на свети апостол и евангелист Иоан Богослов

 

0910191432

Тъй като словото е безсилно да пресъздаде величието на деянията на свети апостол Иоан Богослов, нека насочим погледа си към неговото преставление и да изслушаме тази чудна история, да се удивим на равноангелната чистота на този свети отец, нека видим как той, безплътният на земята, се преселил на много по-чисто място.

Но и мястото на неговото преставление следва да упоменем. Свети Иоан призовал избраните братя и казал: „Елате, повървете с мен и вземете със себе си инструменти за копане, те ще ви потрябват”. И когато те изминали известно разстояние по пътя и дошли до предуказаното му място, той заповядал на спътниците си да почнат да копаят.

Когато апостолът сметнал, че размерът на изкопа е достатъчен, казал на братята: „Сега си вървете и ме оставете на Господа”. След това, когато братята се отдалечили достатъчно далеч да не ги вижда техният учител, те могли само да видят, както свидетелстват за това, как той легнал в ямата.

Братята го оставили така известно време, след което се върнали при изкопания от тях гроб и били поразени и същевременно утешени свише от видяното. Защото щом свети Иоан легнал в приготвения от тях гроб, той бил пренесен незримо от ангелски ръце както Авакум в невеществената страна, представил се пред Господа съгласно Неговото обещание дадено на Петър: „Ако искам да пребъде той, докле дойда, тебе що ти е?” (Иоан 21:23). Защото той очаква Идещия да съди живи и мъртви все още жив и често се явява на достойните по различни начини.

О, защитниче на вярата и учителю на благочестието Иоане, всесиятелно светило за целия поднебесен свят, основание на Църквата, прибежище и твърдина за всички верни, запази всички нас в драгоценната православна вяра, укрепи и утвърди всички нас, запазвайки своя народ, застъпвайки се за своята църква, промишлявайки за своето стадо, във всичко и винаги защитавайки и учейки нас недостойните, за да можем, благодарейки на тебе, от теб и заради теб да придобием вечните блага, като се удостоим с безконечното Небесно Царство по милостта, щедростта и човеколюбието на нашия Господ Иисус Христос, Комуто слава и власт во веки веков. Амин.

Метафраст Симеон преподобный - Сочинения, СПб, 1995, Из „Слово на преставление святого Иоанна Богослова”.

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

module-template19.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти