Вход

Православен календар

Грета Тунберг – предводителката на неуките учители и безнравствените морализатори

 

0210192223

Шведското момиче, което миналия понеделник официално стана най-влиятелният[1] човек на планетата, окончателно окупира световните новини.

Австралийският премиер например заяви, че Грета Тунберг, чиито заявления вдъxновиха cтотици xиляди младежи да поискат от световните лидери pадикални дейcтвия за cпpавяне c климатичното затопляне, е използвана от някои хора, за да всява паника.

Модерните пък днес радикални публицисти призоваха Грета Тунберг да се обедини с профсъюзите, за да може борбата да върви едновременно на два фронта – за климата и за правата на работниците. Само така можело да бъде удържана победа.

Грета Тунберг влезе в директна схватка и с Доналд Тръмп. Американският президент, коментирайки яростните сълзи пролети от момичето на трибуната на ООН, заяви, че това е „едно весело младо момиче, което очаква светлото и прекрасно бъдеще; колко приятно е да го гледаш”. В отговор Грета Тунберг в профила си в Туитър на мястото на предишните биографични данни написа: „едно весело младо момиче, което очаква светлото и прекрасно бъдеще”.

Средствата за масова информация се опитват да проумеят как изобщо това „момиче с известни странности”, което допреди година самотно протестираше пред гранитните сгради на някои държавни учреждения в Швеция, се превърна в най-важния човек на планетата и осигури работа на куп професионални PR специалисти.

Според някои информационни агенции Грета Тунберг е преобърнат образ на Тръмп – тя се е концентрирала върху вероятното бъдеще, а той – върху въображаемото минало.

Изобщо независимо от това накъде ще поеме ученичката от северна Европа, феноменът вече е налице. Повече от милион и половина[2] ученици по целия свят периодически излизат на „стачки за климата” вместо да учат, възрастни хора в строги костюми безропотно изслушват ругатните по свой адрес, някои по-бързо ориентиращи се подскачат заедно с протестиращите, а корпорациите стреснато мълчат.

Консерваторите и привържениците на консумацията на тлъсти пържоли пък дори не могат да гъкнат срещу Грета, защото ще им излезе скъпо, тъй като тя е идеалният образ във всяко едно отношение. Срещу нея никой не може да извади компромат, просто тя няма биография. Това момиче със синдрома на Аспергер е толкова беззащитно, че нейната беззащитност играе ролята на непробиваема броня. Защото всеки, който дръзне да припомни нарушението в нейното развитие[3], ще бъде дамгосан като негодник и нищожество. В ефира на Fox News един от коментаторите прояви несъобразителност, като я нарече „психично болна”, след което телевизионният канал изрази най-дълбоко съжаление, извинявайки се за случилото се и обеща, че този коментатор повече няма да се появи в ефир.

Тя е още ученичка, така че е невъзможно изявленията й да бъдат сериозно критикувани, защото от нея по определение не могат да се изискват задълбочени познания. Не е и учен, а просто един ходещ хиперлинк към всички „зелени” изследвания накуп. Тоест „по отношение на главното тя е права”, а по конкретните пунктове нейните критици ще са принудени да се борят не с нея, а с многохилядната армия възрастни екозащитници.

Между другото Грета на всичкото отгоре е и веган, протестира против авторитаризма в Русия[4] и поддържа движението ЛГБТ[5]. Тоест наред с нейната екоактивност зад гърба й стоят и други лобистки армии, издигащи морализаторски лозунги за масово поражение.

Относно секс-малцинствата е разбираемо. За Русия – този Мордор, управляван от бял хетеросексуален мъж и където свободата не винаги е пълна, всичко е ясно. Но отказът от проклетото месо се оказа мощна световна тенденция свързана с определени лобистки и бизнес интереси. Преди дни дори такъв рейтингов канал за доставка на авторитетни мнения като компанията Bloomberg призова човечеството да се отказва от месо поне веднъж в седмицата.

Цялата сила на Грета е в това, че тя съзнателно сама по себе си нищо не представлява. Тя е едно прозрачно същество от рода на лабораторна инфузория[6], натъпкано с всички най-модерни технологии накуп, пречупващо ги и транслиращо ги по целия свят. Сега чрез нея се транслира основно зелената енергетика, но в бъдеще нищо няма да й попречи да надене доспехите на защитник на правата на животните или на трансформърите и нататък по ред на номерата. В известен смисъл Грета играе ролята на рубин в лазерна установка, може да бъде натоварвана с всякакъв род протестна енергия и направлявана против застинали в развитието си личности или институции, изгаряйки ги със своите яростни лъчи.

Но кое е най-интересното. Да се абстрахираме от самото момиче Грета и да намерим общия знаменател под всички революционни кампании, които направиха от нея знаме и култ. Има ли нещо общо между борбата с глобалното затопляне, борбата за правата на малолетните трансджендъри, феминистката борба срещу мъжкия патриархат и борбата за правата на животните?[7]

Явно – да, общ революционен знаменател е налице и той може да бъде накратко формулиран така: „битието и природата не определят съзнанието”[8]. Тоест през цялата досегашна история човечеството е живяло така, както са го принуждавали обстоятелствата. Хората са разоравали естествения ландшафт и са садели различни култури, защото са били принудени нещо да ядат. Развъждали са мучащи, блеещи и грухтящи животни, доили са ги или жестоко са ги изяждали, защото са били принудени отнякъде да си набавят протеини. Хората са се обединявали в бинарни семейни клетки „мъж и жена”, защото били принудени да оцеляват и това била най-надеждната от достъпните тогава стратегии за оцеляване. Хората били принудени да се обединяват в нации и изграждали държави с въоръжени сили, като насилствено изваждали въглеводороди изпод земята, и т.н и т.н.

Отсега нататък обаче такива насилия и принуди вече няма да има. Днес цивилизацията според версията на революционната идеология е достигнала такова могъщество, че ние повече от нищо не можем да бъдем принуждавани за каквото и да било. Хората могат да получават протеини от синьозелените водорасли развъждани в басейни под слънчева светлина или изкуствено осветление (няма милост за водораслите). Хората могат да оцеляват и да се размножават поединично (какъв завладяващ оксиморон!) или в условията на еднополови бракове, а също и в полиаморфни съжителства[9]. Могат и изобщо да не се размножават. Хората могат да ползват само възобновяеми и екологично безвредни източници на енергия като слънцето, вятъра и приливите. Човекът според разбирането на революционната идеология оттук нататък вече е цар на природата и повелител на вселената. Сега той вече може всичко.

Само че има една подробност. Макар човечеството повече да не е принудено да живее както преди, става ясно, че вече ще е длъжно да живее по новому. И тук започва истинска война. Война за това на кого и на какво ние дължим всичко. И какво именно дължим. Списъкът на кредиторите, които са представили своите сметки пред човечеството вече е определен. Това са всички, които поради своята беззащитност досега са били ощетени. Това е живата природа, която хората трябва да престанат жестоко да разорават, доят и ядат. Това са представителите на всички дискриминирани досега категории хора – от жените, които от началото на вековете са измъчвани с раждане, доминиращ патриархат и липса на права, до сексуалните малцинства и жертвите на колониалната политика от предните векове. Това са хората с отклонения от нормалното развитие и хората със специални потребности, които досега бяха смятани за болни и по тази причина не бяха лансирани на високи позиции, а сега трябва да бъдат обгрижвани и промотирани. Това са накрая и адептите на първобитни религиозни култове занимаващи се с магия по пълнолуние и призоваващи Богинята-Майка и Рогатия бог. Те също се настрадаха от многовековния „лов на вещици и езичници”.

Това е краткият списък на тези, на които днес сме длъжни. Тяхната слабост сега е тяхната главна сила. И човечеството отхвърлило от себе си игото на предишните необходимости и детерминации, сега трябва доброволно да приеме върху си високоморалното иго на свободата. Или по-конкретно: да не яде месо, да пътува с обществен или електрически транспорт, да отстъпва заработката си на ощетените категории хора и да не им пречи да се развиват по техния си начин.

А ако човечеството се окаже непослушно, то ще бъде наказано с безброй наказания, които всъщност шведското момиче Грета вече изброи от трибуната на ООН: климатична катастрофа, измиране и бунт на напредничавата младеж.

0210192224

Кое е интересното обаче. На практика ние имаме работа с нещо, което много прилича на опит за внедряване на нова световна религия. Вместо Бог тук е налице някаква „природа”, а що се отнася до останалото, всичко е отдавна познато: налице е и призив за незабавно покаяние, и близост на апокалипсиса, и разделяне на човечеството на спасени и отговорни овци и неверни козли, има дори и „непорочна девица”. Което само по себе си говори колко малко се е променил светът. Всичко си е същото, само дето е обърнато наопаки.

РИА Новости

Превод: прот. Божидар Главев

Силата на Грета Тунберг освен на горе изброеното се дължи също и на спомоществователството на глобалисткия елит. Организатор на нейната инициатива „Петъци за бъдещето” например е видната немска екоактивистка Луиза Нойбауер, която често присъства на много от изявите на шведската тийнейджърка. Луиза Нойбауер е наричана „младият пълномощен посланик” на фондация ONE, сред чиито основатели личат имената на Бил Гейтс и Джордж Сорос. Сред донорите на фондацията освен „Отворено общество” са Bank of America, eBay, Bloomberg Philanthropies, Coca-Cola, Google, Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и т.н.[10]

 


[1] Грета Тунберг бе обявена за една от най-влиятелните личности на планетата от списание „Таймс” и бе удостоена с наградата за почтен начин на живот (Right Livelihood Award), известна и като Алтернативна Нобелова награда – бел. прев.

[2] Вече са налице и съобщения за проведени ученически стачки с над 4 милиона участници – бел. прев.

[3] По собственото й признание Тунберг е диагностицирана със синдрома на Аспергер, синдромът на нарушение на вниманието с хиперактивност (ADHD), обсесивно-компулсивно разстройство (OCD) и селективен мутизъм – бел. прев.

[4] В Туитър Грета Тунберг недоволства, че ученическите стачки не са законни в Русия – бел. прев.

[5] В Туитър Грета Тунберг изказва подкрепа за гей парада в Стокхолм – бел. прев.

[6] едноклетъчен организъм – бел. прев.

[7] Налице са и интересни хибриди като например феминистката борба „против сексуалната експлоатация на кравите”бел. прев.

[8] Тоест съзнанието възприема себе си като дискриминирано от природата и въстава срещу нейните детерминации – бел. прев.

[9] Семейства не с много деца, а с много майки и/или бащи – бел. прев.

[10] Виж тук: https://www.one.org/us/about/financials/, посетен на 02.10.2019 г. – бел. прев.

Други статии от същия раздел:

module-template14.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти