Вход

Православен календар

„Дарувай, Господи, на Твоята Църква сила да пребъдва непоколебима от смущенията на ересите во веки веков.”

Канон на утренята, 5-та песен, тропар

Неделя Православна

Проповед за Рождество на Пресвета Богородица

 

2109191526

„Величаем Тя, Пресвятая Дево, и чтим святых Твоих родителей, и всеславное славим рождество Твое.”
Величание на празника

Преди повече от хиляда и деветстотин години човечеството било възрадвано и възвеличено с рождението от праведните, но неплодни родители Иоаким и Анна, чудно чедо – Девицата, на Която още преди създаването на света било предназначено да бъде чудната Майка по плът на Самия Бог Слово, Твореца и Спасителя на света, Бог на духовете и на всяка плът.

Огромна била скръбта на неплодните родители, потомците на цар-пророк Давид, желаещи да имат благословено потомство и търпели укори от съседите си, които били благословени с чадородие. Но крепка била у тях и вярата в Бога Израилев, твърдо било у тях упованието на Неговата милост и гореща била молитвата им. Несъкрушима била предаността им към Бога на отците, непоколебимо било очакването с надежда на обещания от древност от Бога Израилев Месия на човешкия род.

И тяхната скръб скоро била превърната в радост; вярата и упованието им не били посрамени; пълната преданост Богу на праведните Иоаким и Анна била възнаградена с необикновен и славен плод – чистата отроковица Мария. Още преди Нейното раждане праведните родители дали обет пред Бога да връчат и посветят Нему Детето, което Той ще им даде. И след Нейното рождение те незабавно изпълнили своя обет и Я въвели в Божия храм, за да се възпитава при Господа.

Радостта на богоотците Иоаким и Анна била съобщена на цялото правоверно човечество, на целия християнски род; най-вече на светата Църква, съхраняваща съкровищата на вярата в чиста съвест и гръмко и достойно прославяща всички дивни Божии дела и грижи за спасението на човешкия род. Защото само тя чрез Светия Дух обема цялата възвишеност, благотворност и цялото величие на Божиите дела спрямо нас, а прелюбодейният и грешен свят е изцяло зает със своята суета, със своите пристрастия, със своите съкровища, със своето суетно веселие и нехае за благите и спасителни Божии дела, нехае и за своята истинска полза и за своето спасение.

И тъй, да се възвеселим всички с рождението на Пресветата Дева от праведните Иоаким и Анна и да благодарим на Господа, Който ни даде Преблагата и Пречудна Застъпница на християнския род, защитаваща ни и предпазваща ни от греховете и от всички видими и невидими врагове и големи беди и напасти, когато с вяра и упование прибягваме към Нея.

Чрез Нея и родилия се от Нея Богочовек Христос за верните люде отново се отворило небето, което било заключено от греховете, отново се отворил раят, нашето древно отечество, и на всички нас била дадена възможността с вяра, покаяние и добродетел да влезем в него по благодатта, милосърдието и човеколюбието на изкупилия ни от греха, проклятието и смъртта наш Спасител. Амин.

Полное собрание сочинений настоятеля Кронштадтскаго Андреевскаго собора Протоиерея о. Иоанна Ильича Сергиева. Кронштадт, 1903.

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template18.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти