Вход

Православен календар

Иска ли Гръцката църква да поеме отговорност за разкол в Православието?

 

3108192055

Гръцката църква не е признала ПЦУ, а само констатира правото на Константинополската патриаршия да предоставя автокефалия.

Синодалните й архиереи не желаят да встъпят в открита конфронтация с Константинопол, но същевременно ясно си дават сметка, че признаването на ПЦУ от страна на която и да било от поместните църкви ще раздели православния свят. Това каза заместник-председателят на Отдела за външно-църковни връзки на УПЦ-МП прот. Николай Данилевич в свой коментар след заседанията на Гръцкия синод, проведени в Атина от 26 до 28 август 2019 година.

„Текстът на синодалното решение даде повод на някои информационни агенции да разпространяват информацията, че Гръцката църква била признала за канонично предоставянето на автокефалия на ПЦУ, което се явява изопачаване на самия текст, поясни говорителят на УПЦ. Въпросът е в това, че Гръцката църква признава само правото на Константинопол да дава автокефалия изобщо. Подобни изрази имаше и в писмото на предстоятеля на Албанската църква архиепископ Атанасий и в писмото на Синода на Кипърската църква, но те не означават фактическо признаване на ПЦУ”.

Говорителят подчерта, че Гръцката църква не признава ПЦУ, тъй като съзнава, че украинският случай е особен и не може да се сравнява с предоставянето на автокефалия на други поместни църкви.

„В Гръцката църква добре разбират какво е разкол, както и това, че патриарх Вартоломей е направил погрешен ход[1], добави още той. Освен това над тях се оказва натиск и те не желаят да встъпят в открита конфронтация с Константинополската патриаршия. Но те не могат да извъртят истината и да нарекат правилно нещо, което очевидно е неправилно, не могат да нарекат черното бяло.”

Според представителя на УПЦ „в Гръцката църква просто не искат да засегнат честолюбието на Константинопол, от който самите те са получили автокефалия и му отдават дължимото, но същевременно признавайки само правото му да предоставя автокефалия.

Освен това според прот. Николай Данилевич в УПЦ считат, че решението на Гръцката църква е обмислено внимателно и като цяло му дават положителна оценка.

„Ние разбираме общата ситуация, в която се оказа Гръцката църква и виждаме, че тя не желае да поеме върху себе си отговорността за създаване на разкол в православния свят, уточни още той. Защото която и друга църква да се присъедини към това решение на Константинопол, тя ще постави началото на разделяне на православния свят на две части – едната признаваща ПЦУ и другата, която няма да признае ПЦУ”.

Според говорителя на УПЦ засега имаме основание да се надяваме, че Гръцката църква ще устои, а „украинският въпрос”, който се явява изключително важен и фактически заплашва всеправославното единство, ще бъде изнесен на обсъждане от всеправославен събор.

„Автокефалиите на другите църкви, които са били провъзгласявани през ХІХ и в началото на ХХ век не бяха такива – те не разделяха православния свят, защото нямаше разкол, това не беше легализация на разкол и нямаше такива безпрецедентни, подчертавам, безпрецедентни решения на Константинополската патриаршия”, заключава прот. Николай Данилевич.

Православие.ру

Превод: прот. Божидар Главев

Бележка на Редакцията: Някои църковни медии известни със своята склонност към изкривяване на истината представиха изопачено и новината за решението на Гръцката църква. Докато разколническият сайт на непризнатата ПЦУ Cerkvarium.org директно излъга, че Гръцкият синод е признал каноничността на ПЦУ, то в Двери.бг съшиха полуистина-полулъжа, обединявайки две истински сами по себе си новини в една.

Първата новина в статията "Гръцкият Св. Синод признава правото на Вселенската патриаршия да предостави автокефалия на Църквата в Украйна" гласи, че „Гръцкият синод признава каноничното право на Вселенска патриаршия да предостави автокефалия”. Да предоставя автокефалия изобщо, по принцип. Втората новина е, че предстоятелят на Гръцката църква може по своя преценка „да придвижи по-нататък въпроса за признаването на Църквата в Украйна”.

От тези две новини обаче съвсем не следва, че Гръцкият Св. Синод признава правото на Вселенската патриаршия да предостави автокефалия на... Църквата в Украйна, както манипулативно гласи заглавието на статията в Двери. Според Гръцкия синод Константинопол има право просто да предоставя автокефалия и толкова. А предстоятелят на Гръцката църква може да придвижи по-нататък въпроса с признаването, ако реши да го предостави за разглеждане на Архиерейския събор през октомври. Това обаче никак не е сигурно, тъй като подобна точка отсъства в известието на Гръцката църква за Събора. Но не може да не се признае печалното умение на някои медии да произвеждат лъжа дори когато представят две истини в една.

 


[1] Според съобщение на «РИА Новости» в един от докладите на синодалните комисии на Гръцката църква се съдържа критика към ръководството на Константинополската патриаршия и признаване на факта, че Фенер със своите незаконни решения по украинския въпрос сам се постави в безизходна ситуация: „Ако Константинополската патриаршия иска да запази своя авторитет и достойнство, трябва да свика всеправославен събор по украинския въпрос”бел. прев.

Други статии от същия раздел:

module-template12.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти