Вход

Православен календар

„На пасбището на горното Царство стадо, отче, си възпитал, и с жезъла на догматите като зверове си прогонил ересите, възпявайки: „Благословен Си, Боже на отците ни!”

Втори канон на утренята, 7 песен, тропар
Неделя 4-та на Великия пост. Преп. Иоан Лествичник

Света Гора Атон защити примата на елинизма и на Вселенската патриаршия в Православието

 

1202191245

„Оставаме на страната на Вселенската патриаршия и няма да толерираме нейното унижаване”, заявиха в понеделник (11 февр.) членовете на Светия Кинотис на Света Гора Атон по повод сегашното развитие на украинския въпрос и новата украинска автокефалия.

На събрание, което е било проведено при закрити врати и без никаква публичност те нашироко са обсъждали въпроса предизвикал противоречия сред ръководствата на поместните православни църкви и на Света Гора. Членовете на Кинотиса са подчертали, че украинският казус би трябвало да ги кара да се чувстват горди. „В този случай също стана ясно”, отбелязват те, „че елинизмът и Вселенската патриаршия имат първенство в Православието”, и се съгласили, че всички трябва да подкрепят Константинопол.

Събралите се са се обединили около мнението, че на този етап Светият Кинотис трябва да запази мълчание, за да се избегнат бъдещи погрешни тълкувания и че трябва да се изчака обстоятелствата да назреят. Освен това „ние не сме поместна църква и от нас не се иска да взимаме решение относно признаването на украинската автокефалия”, считат още те.

„Сега е важно да запазим единството на светогорските манастири и да изпратим във всички посоки ясно послание, че никой не може да използва Света Гора за лични цели. Защото Света  Гора е на всички”, единодушни са атонците.

На срещата събралите се заявиха също, че „бихме желали да запазим мира и единството на Църквата. Но като светогорци ние не приемаме елинизмът и Вселенската патриаршия да бъдат унижавани от когото и да било". Те добавиха още, че "Светият Кинотис има достатъчно мъдрост и опит, за да не допусне Света Гора да бъде превърната в инструмент и лост за оказване на натиск, който да обслужва цели, които не са от интерес на всички”.

В заключение бе казано, че „при всички национални борби монасите поставяха на предна линия себе си, за да защитят Атон, а не поставяха на предна линия самия Атон. Монасите ставаха мъченици, за да запазят Градината на Света Богородица! Нима сега биха направили обратното?!...”

Междувременно представителят на ПЦУ Одеският епископ Павел посети Атон, но няколко манастира му отказаха достъп, затваряйки вратите си за неговата делегация. Както бе съобщено от някои информационни агенции българският манастир Зограф също не позволява посещения в момента, а на манастирските порти е закачена табелка с червен кръст и надпис "Карантина".

Romfea.news

Превод: прот. Божидар Главев

Бел. на Редакцията: Изявлението на Кинотиса на Света Гора използва риторика, която ни е добре позната още времето на Константинополския събор, осъдил Българската църква през 1872 г. Тогава именно бе създаден прецедентът Православието да се отъждествява с панелинизма и всеки, който е против панелинизма да бъде обявяван и за враг на Православието, мира и единството. Това е още един повод да припомним, че казусът с новосъздадената Украинска "църква" не е частен случай, а касае цялото православно изпълнение, тъй като апетитите на Константинополската патриаршия да господства над останалите църкви стават все по-големи, а властовите претенции на нейния глава - все по-неудържими.

Други статии от същия раздел:

module-template13.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти