Вход

Православен календар

„На пасбището на горното Царство стадо, отче, си възпитал, и с жезъла на догматите като зверове си прогонил ересите, възпявайки: „Благословен Си, Боже на отците ни!”

Втори канон на утренята, 7 песен, тропар
Неделя 4-та на Великия пост. Преп. Иоан Лествичник

Единственият митрополит от УПЦ МП, заявил, че ще участва в „обединителния” събор, промени решението си

 

2211181540

Виницкият и Барски митрополит Симеон, който преди седмица бе единственият митрополит от УПЦ МП отказал да подпише постановлението на Архиерейския събор, преразгледа своята позиция.

На 13 ноември на свое заседание Съборът на УПЦ МП взе решение за прекъсване на евхаристийното общение с Константинополската патриаршия и освен това заяви, че е недопустимо йерарси от каноничната църква да участват в т. нар. обединителен събор, чиято цел е с подкрепата на държавната власт и Константинополската патриаршия да бъде създадена в Украйна независима от Москва църква.

След като не подписа документите на събора на УПЦ МП, Виницкият митрополит в същия ден заедно с още двама йерарси на каноничната църква отиде на среща с президента на Украйна Порошенко. Той също така заяви, че очаква от патриарх Вартоломей пътна карта и каза, че може да оглави бъдещата църква, както това може да стори и всеки друг архиерей, взел участие в обединителния събор.

Междувременно във вторник пресслужбата на Виницката епархия съобщи, че в навечерието на ежемесечното събрание на духовенството на Виницкото районно благочиние митрополитът е обявил, че решенията на събора на епископите на УПЦ МП от 13 ноември „ще бъдат изпълнявани както от архиерея, така и от цялото изпълнение на Виницката епархия”.

Митрополит Симеон отбеляза, че смята решението, което той преди това отказа да подпише, за „задължително за всички йерарси, клирици и вярващи на Украинската православна църква”.

Както преди дни стана ясно, скоро след известието за плановете на Виницкия митрополит да участва в създаването на новата църква на извънредни събрания клириците от неговата епархия заявиха своето несъгласие с управляващия архиерей.

Интерфакс-религия

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

module-template9.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти