Вход

Православен календар

Руската Православна Църква с ответни мерки срещу неканоничните действия на Фенер в Украйна

 

1509180037

На 14 септември 2018 г. в Патриаршеската и Синодална резиденция в Даниловския манастир в Москва се състоя извънредно заседание на Свещения Синод на Руската Православна Църква (РПЦ).

На заседанието бяха приети ответни мерки във връзка с неканоничното назначение от страна на Константинополската патриаршия на двама нейни „екзарси” в Киев в рамките на приетия от Синода на тази Църква „решение за предоставяне на автокефалия на Православната Църква в Украйна”.

На заседанието беше постановено следното:

1. Преустановява се молитвеното поменаване на Константинополския патриарх Вартоломей на богослужение.

2. Преустановява се съслужението с йерарси на Константинополската патриаршия.

3. Преустановява се участието на РПЦ на всички епископски събрания, богословски диалози, комисии и други структури, в които председателстват или са съпредседатели представители на Константинополската патриаршия.

4. Да се приеме заявление на Свещения Синод във връзка с антиканоничните действия на Константинополската патриаршия в Украйна.

В Заявлението се казва, че решението на Константинопол е взето без да се съгласува с Предстоятеля на РПЦ и Митрополита на Киев и цяла Украйна Онуфрий, който е единственият каноничен предстоятел на Православната Църква в Украйна. Това решение представлява грубо нарушение на църковното право, при което епископи на една поместна църква се намесват в делата на друга. Според Фенер това назначение е „етап от реализирането на плана за предоставяне „автокефалия” на „Украинската Православна Църква”, тъй като Киевска митрополия според представители на Константинопол никога не е била предавана под юрисдикцията на Московската патриаршия – твърдение, което не само не съответства на действителността и противоречи на историческите факти, но и за първи път бива огласено едва през XX век. Векове наред нито една поместна православна църква, в това число и Константинополската, не е оспорвала юрисдикцията на Руската Църква над Киевска митрополия. Едва през ХХ век започва безпрецедентна инвазия на Константинополската патриаршия в каноническите предели на РПЦ и постепенно от последната биват откъснати и неканонично присъединени една след друга църквите на Естония, Финландия, Полша и Латвия. Също така пак без съгласието на РПЦ Константинопол взема под своя юрисдикция и руската диаспора в Западна Европа.

През 20-те години на миналия век Фенер открито поддържа и обновленческия разкол, изкуствено създаден от атеистичната власт с цел разрушаване на РПЦ. Тогавашният Константинополски патриарх Григорий стига дотам да призове законния Руски патриарх Тихон да се отрече от своя престол, за да може Константинопол да завземе цялата Руска Църква под своя власт.

През 90-те години на ХХ век в юрисдикцията на Константинопол биват приети вече и украинските разколнически общини в САЩ и в страните с руска диаспора.

Позицията по въпроса за автокефалия, която днес изразява Константинополската патриаршия, противоречи изцяло на съгласуваната позиция на всички поместни православни църкви, която бе изработена след нелеки дискусии в рамките на подготвителните съвещания за „Светия и Велик Събор”. Тази позиция е зафиксирана в документа «Автокефалията и начинът за нейното провъзгласяване», подписан от представителите на всички поместни църкви, в това число и от Константинополската.

Без да има официална молба за автокефалия от страна на епископата на Украинската Православна Църква патриарх Вартоломей реши да откликне на молбата на украинското правителство и разколниците в Украйна за самостоятелна църква, като така влезе в рязко противоречие със собствените си публични заявления, че няма да се меси в делата на чужда поместна църква.

Зад последните негови едностранни действия и изказвания стоят чужди на Православието еклезиологически постановки. Неотдавна пред събранието на йерарсите на Константинополската патриаршия той заяви, че «Православието не може да съществува без Вселенската патриаршия», защото тя „служи за квас, който заквася "цялото тесто" (Гал. 5:9) на Църквата и историята”. Подобни изказвания са опит православната еклезиология да бъде променена по римокатолически образец.

Неотдавна Константинополската патриаршия прие и скандалното решение за второбрачие на своите клирици. Това решение е нарушаване на светите канони (17-то апостолско правило, 3-то правило на Трулския събор, 1-во правило на Неокесарийския събор, 12-то правило на св. Василий Велики), потъпкване на всеправославното съгласие по въпроса и на практика се явява отстъпление дори от решенията на Критския събор от 2016 година.

Понастоящем Константинополската патриаршия грубо се намесва в църковния живот в Украйна, след като патриарх Вартоломей многократно обещаваше преди това, че няма да легализира украинските разколници, като им предостави автокефалия. Тези обещания не бяха спазени за дълбоко огорчение както на Украинската Църква и нейните чеда, така и на Руската Православна Църква.

При това положение Руската Православна Църква с болка и прискърбие бе принудена да приеме ответни мерки, а ако антиканоничните действия на Фенер на територията на Украинската Православна Църква продължат, то РПЦ ще бъде принудена да прекрати евхаристийното общение с Константинополската патриаршия, като отговорността за трагичните последствия от това разделение ще носи лично Константинополския патриарх Вартоломей и поддържащите го архиереи.

Съзнавайки, че случващото се днес представлява опасност за цялото Православие, Свещеният Синод на РПЦ се обръща в този труден за Църквата час за подкрепа към всички поместни църкви с призив към техните Предстоятели да осъзнаят общата отговорност за съдбата на световното Православие и да инициират братско всеправославно обсъждане на църковната ситуация в Украйна.

Свещеният Синод на РПЦ се обръща и към цялото изпълнение на РПЦ с призив за гореща молитва с цел опазване единството на Светото Православие.

По материали на Патриархия.ру

Превод: Десислава Главева

 Четете още:

Патриарх Вартоломей: няма никакъв томос за автокефалия на украинската църква

 

Други статии от същия раздел:

module-template13.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти