Вход

Православен календар

„Дарувай, Господи, на Твоята Църква сила да пребъдва непоколебима от смущенията на ересите во веки веков.”

Канон на утренята, 5-та песен, тропар

Неделя Православна

Митрополит Иларион (Алфеев): патриарх Вартоломей ще носи лична отговорност пред Божия съд и пред съда на историята за действията си в Украйна

 

1009182122

На 8 септември 2018 година след края на интервюто по телевизионния канал «Россия 24» председателят на ОВСЦ към РПЦ МП Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев) направи следното заявление:

„Константинополската патриаршия вчера (7 септември) обяви, че изпраща в Киев двама свои екзарси, тоест специални представители. Днес (8 септември) Свещеният синод на Руската Православна Църква излезе със заявление, в което посочва незаконността на тази стъпка. Изпращането на екзарси или каквито и да било представители в чужда поместна църква може да се прави само със съгласието на тази поместна църква. Не е имало обръщение на Константинополския патриарх и към Киевския митрополит Онуфрий, когото патриарх Вартоломей неведнъж публично е признавал за единствен каноничен управляващ на Православната Църква в Украйна.

Това негово действие е извършено в нарушение на църковните канони и то не може да остане без отговор. Ние се надяваме, че Константинопол ще преразгледа своето решение, но ако това не стане, ще бъдем принудени да намерим ответни решения и да предприемем съответните стъпки.

Константинополската патриаршия заяви, че назначените специални представители ще работят над завършването на проекта за даване автокефалия на Украинската църква, който бил анонсиран още през април и който те сега желаят да доведат докрай. Какво означава това от наша гледна точка? Това означава преди всичко легитимация на разкола в Украйна, защото за автокефалия претендират само разколниците, а каноничната Украинска църква, която обединява мнозинството от православните вярващи в Украйна (това са повече от 12 хиляди енории и повече от 200 манастира) не е искала нито автокефалия, нито каквато и да било самостоятелност. Напротив, на Архиерейското съвещание на УПЦ, проведено неотдавна, единодушно бе взето решение, че статутът, който тази църква сега притежава, се явява оптималното решение за нея. А това е статут на самоуправляваща се църква в състава на Московската патриаршия.

По този начин Константинополската патриаршия вече открито застава на пътя на войната. И това е война не само срещу Руската църква, не само срещу украинския православен народ. Това по същество е война срещу единството на цялото световно Православие. Защото ако този, бих казал, подъл и вероломен проект бъде осъществен в пълнота, повечето от православните вярващи в Украйна няма да приемат тази автокефалия. Руската Православна Църква няма да приеме това решение. Ние ще бъдем принудени да прекъснем общение с Константинопол и тогава вече Константинопол няма да има никакви права да претендира за първенство в православния свят.

Сега тази патриаршия се позиционира като своего рода лидер на 300-милионното православно население на планетата, а Константинополският патриарх се възприема едва ли не за православен папа. Но поне половината от това 300-милионно население повече няма да го признава дори за пръв в семейството на православните църкви.

Мисля, че за това действие патриарх Вартоломей ще носи лична отговорност пред Божия съд и пред съда на историята.”

Православие.ру

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

module-template9.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти