Вход

Православен календар

Слово в Неделя 6-та след Пасха, на Слепия

 

1305182222

„Докле съм в света, светлина съм на света” (Иоан 9:5).

Като казал тези слова, нашият Господ като че за тяхно потвърждение веднага отворил очите на слепородения и така го просветил (Иоан 9:6–7). Но Господ се явил на земята като светлина не само заради едните слепци, които тъй често изцелявал и просвещавал. Не, Той бил и останал светлина за света, светлина за всички люде и следователно за всеки от нас.

Първото свойство на светлината е това, че тя прогонва тъмнината и прави предметите видими. И Иисус Христос казвал за Себе си: „Аз светлина дойдох в света, щото всякой вярващ в Мене да не остане в тъмнината” (Иоан 12:46). Той прогонил духовната тъмнина, владееща целия човешки род в продължение на хилядолетия – тъмата на невежеството, предразсъдъците и заблудите, тъмата на многобожието, идолопоклонството и всякакъв род суеверия. Той „ни даде светлина и разум, да познаем истиннаго Бога”, Когото „никой никога не е видял” (Иоан 1:18; 1 Иоан 5:20).

Той ни изясни нашата собствена съдба от нейното начало до края и ни възвести нашия произход и високо предназначение, нашето падение и средствата за нашето възстановяване. Той ни откри тайните на битието на света: неговите начала, целите, отношението към Бога и към човека. И сега, шествайки в светлината на Христовото лице, ние виждаме всичко съществуващо в истинския му вид, макар да виждаме „с вяра”, а не със знание, защото областта на светите истини, открити ни от Христа, е област, стояща по-високо от опита, неподлежаща нито на нашите чувства, нито на изследванията на нашия разум, който дори на най-висшите нива на своето развитие, докато човекът си остава в тъмнина, е в състояние само да гадае за нея, изказвайки единствено мнения и предположения.

Ала светлината не само свети, но и животвори: подпомага развитието, растежа и съзряването на живите същества. И Господ Иисус Христос казал за Себе Си: „Аз съм светлината на света; който Ме последва, той не ще ходи в мрака, а ще има светлината на живота” (Иоан 8:12). Христос за нас е светлина на живота, защото просветявайки „всеки човек, идващ на света” със Своето учение (Иоан 1:9), Той действително оживява всеки вярващ или възражда духовно в тайнството Кръщение, съобщава на всеки вярващ „всички Божествени сили потребни за живот и благочестие” чрез тайнството на Миропомазанието (2 Петр. 1:3 - слав.), удостоява всеки вярващ с приобщаване към вечния живот в тайнството Евхаристия, наново оживява всеки съгрешил, но каещ се християнин в тайнството на покаянието. Христос за нас е светлина на живота, защото просвещавайки нашия разум с истините на вярата и надеждата, просветил и нашата воля с истините на любовта, посочил ни пътя на духовния живот, прояснил нравствените закони, които макар да били начертани в нашата съвест и сърце, вследствие на  грехопадението помръкнали и загубили сила; а от друга страна и защото ни подпомага със Своята благодат да вървим по този път на живота, да възрастваме и да укрепваме в християнското благочестие, да принасяме  духовни плодове, като Го имаме „действащ” в нас и правещ тъй, щото „да искаме и да действаме” във всяко добро „по благоволение” (Фил. 2:13 - слав.).

Да видим сега самите себе си. Ние сме призвани в „чудната светлина” на Христа (1 Петр. 2:9), обгърнати сме от тази светлина, наричайки се „синове на светлината” (1 Сол. 5:5), а наистина ли тя ни просвещава и оживява? Уви! Много, дори твърде много от нас знаят малко от истините открити и възвестени ни от Христа и следователно си остават в тъмнината; други дори да знаят достатъчно за тези светоносни истини, слабо вярват в тях или почти не вярват и по такъв начин сами затварят своите духовни очи пред светлината Христова, защото само вярващият, както е казано, няма да пребъдва в тъмнина; трети – най-многобройните – малко биват съгрявани от лъчите на Христовата благодат и не живеят живот в Христа, а се предават на „безплодните дела на тъмнината” и смъртта (Ефес. 5:11). Така ли, кажете, трябва да бъде? За това ли ни е дарувана Христовата светлина, за да пребъдваме в мрак?! За това ли сме станали християни, за да живеем като езичници?!

Всички вие, които малко знаете истините на откровението, постарайте се да ги изучите и да възсияе върху вас Христовата светлина; всички вие, които слабо вярвате в истините на откровението, постарайте се да придобиете и да укрепите в себе си вярата, да ви просвети Христос; всички вие, които пребивавате в духовна смърт заради греховете си, постарайте се да се обърнете към Бога, за да ви оживотвори Христос. Нека всички ние, братя, да се явим „синове на светлината” Христова не само по име, а по самия живот в Христа. Амин.

Митрополит Макарий (Булгаков), Слова и речи.

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template16.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти