Вход

Православен календар

Иерусалимски патриарх Теофил III

 

В света Илия Яннопулос (род. 1952 г.) — известен икуменист, участник в подготовката на Осмия Вселенски (Всеправославен) Събор.

През 1964 г. постъпва в братството при Гроба Господен в Иерусалим. През 1970 г. е постриган в монашество и ръкоположен за дякон. Служи в Иерусалим в храма „Възкресение Христово”, след това става патриаршески дякон.

През 1975 г. е ръкоположен в сан презвитер. От 1978 г. е архимандрит. От 1991 до 1996 г. е игумен на манастира „Свети Георги Победоносец” в Кана Галилейска.

На 14 февруари 2005 г. е ръкоположен за епископ и става архиепископ Таворски.

След три месеца през май същата година Иерусалимският патриарх Ириней І бива отстранен от длъжност по скалъпено обвинение. На 24 май извънреден Всеправославен събор на представители на православните църкви в Истанбул утвърждава това решение. Съборът е под ръководството на Цариградския патриарх Вартоломей. Руската църква е представена от Смоленския митрополит Кирил (днешния Руски патриарх), Егориевски епископ Марк, о. Николай Балашов и о. Кирил (Говорун). От всичките единадесет представители на поместните църкви против свалянето на патр. Ириней гласуват само делегатите на Грузинската църква.

Оттогава до днес Иерусалимският патриарх Ириней се намира под строг домашен арест.

На 22 август 2005 г. Теофил бива избран за Иерусалимски патриарх.

Образование

През 1970 г. завършва патриаршеското училище в Иерусалим. От 1975 до 1978 г. учи в Богословския факултет на Атинския университет, а от 1981 г. до 1986 г. следва аспирантура в Дърамския университет в Англия.

Църковни длъжности

От октомври 1979 г. носи послушание като генерален секретар на Свещения Синод, преподава в патриаршеското училище и е надзирател на епистасията на манастира „Свети Харалампий”.

През 1981 г. е назначен за член на редакционната колегия на списание „Новият Сион”.

През 1986 г. е назначен за прессекретар на Свещения Синод и член на Образователния отдел. Отговаря за външните връзки на Иерусалимската патриаршия за периода 1986-1988 година. Бил е старши пазител на Гроба Господен. През 1997 г. е член на Правния комитет и представител на патриаршията в Катар. На 27 септември 2000 г. е избран за член на Свещения Синод.

Представител на патриаршията в редица организации: от 2001 до 2003 г. оглавява Иерусалимското подворие в Москва, където става известен със своите антируски настроения.

През юли 2003 г. отново е назначен за патриаршески представител в Доха, Катар, на 8 юни 2004 г. е избран за член на Църковния съд, а през септември същата година – за старши скевофилакс на Възкресенския храм (тоест за пазител на Гроба Господен).

Икуменическа дейност

На 31 октомври 1986 г. е определен за представител на Иерусалимската патриаршия в Централния комитет на Световния съвет на църквите.

На 22 май 1989 г. Иерусалимската патриаршия напуска икуменическото движение по настояване на предишния Иерусалимски патриарх Диодор. Независимо от това бъдещият патриарх Теофил взема през 1991 г. участие в VІІ генерална асамблея на ССЦ в Канбера, Австралия.

През 2006 г. патриарх Теофил връща Иерусалимската патриаршия в икуменическото движение, потвърждава участието й в ССЦ като лично присъства на заседанията на ССЦ и Близкоизточния съвет на църквите.

Развива активна икуменическа дейност. През 2008 г. взема участие в англиканската Ламбетска конференция.

Осмият Вселенски събор

През октомври 2008 г. патриарх Теофил участва в Събранието на православните предстоятели в Истанбул, а през 2011 г. — в съвещанието на „неопентархията” в Истанбул. През март 2014 г. взема участие в Събранието на предстоятелите на православните църкви, на което е взето решението за свикване на Вселенския (Всеправославен) събор през 2016 г.

Решението за свикването на Събора не е прието единодушно, тъй като представителите на Антиохийската патриаршия напуснаха съвещанието, като отказаха да подпишат заключителното съглашение в знак на протест срещу вмешателството на Иерусалимската патриаршия в Катар.

Антимодернизм.ру

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template19.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти