Вход

Православен календар

Земният живот е подготовка за вечния

 


Утешение по повод смъртта на един юноша

Сърдечно участвам в постигналата Ви скръб! Да Ви утеши Сам Милостивият Бог! Да Ви утеши мисълта, че невинният юноша, чист като Ангел, не успял да се оскверни с никаква земна нечистота, е заминал, отнесен на безопасно пристанище - на небето. 

Там нищо и никой няма да смути неговото спокойствие! Тихо и щастливо течащата, но неизтичаща и ненамаляваща вечност се е преобразила в ден един за наследниците на блажената вечност.

Там е постоянна радост, там е непрестанен празник, там е пир, приготвен от века и навеки от Царя на царете – Бог. Там скоропостижно е отлетял юношата, призован от великия Учредител на пира, Създателя на човеците.

Кой може да се възпротиви на всемогъщия призив на Всемогъщия? Още щом чуе тварта повелението на своя Творец и вече бърза мигновено и покорно да го изпълни.

Да погледнем с очите на вярата милия юноша, шестващ по въздушните пространства към небето! С очите на вярата да видим как той, чистият, бива въдворен на небесата и от небесните радости забравя за всичко земно! Да го изпроводим с гореща молитва и топли сълзи! Да принесем в негова памет молитва и сълзи!

Земята е страна на плача; небето е страна на веселието. Небесното веселие израства от семената, посети на земята. Тези семена са молитвата и сълзите.

Приемете моите сълзи, които се сливат с Вашите, и Вие ще станете причастни на това духовно утешение, което Ви изпращам в тези редове.

Всички ние сме кратковременни странници на земята! На всички ни предстои да я напуснем! И неизвестен е часът, в който ще ни извади Бог от нашето временно жилище.

Да употребим земния си живот като приготовление за вечността; да си приготвим блажена вечност. Вечната ни съдба е в нашите ръце, защото Бог ще въздаде всекиму според делата му.

Бъдете уверени в тази любов и преданост, която насадихте в сърцето на Вашия недостоен богомолец.

Святитель Игнатий Брянчанинов, Письма к миряном.

Превод: Десислава Главева

Други статии от същия автор:

module-template13.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти