Вход

Православен календар

Проповед за Неделя Месопустна

 

2702222259

На онези, които са от дясната страна на Съдията — милосърдните, Той ще каже: „Истина ви казвам: доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили”. На тези пък от лявата Му страна, които не са проявили милост, ще рече: „Истина ви казвам: доколко не сте сторили това на едного от тия най-малките, на Мене не сте го сторили” (срв. Мат. 25:40 и 45).

Св. Василий Велики пише: „Велико дело е милосърдието!” Вероятно ще запитате: „А защо е велико?” На този въпрос светият Отец отговаря така: „Велико е, защото Сам Христос приема стореното, като да е направено лично Нему, и за него Той ще ти въздаде стократно!”

И св. Йоан Златоуст казва: „Тук на Земята чрез милосърдието ти благодетелствуваш на Христа; а там на Небето – Той на тебе!” От тези думи на светите Вселенски Учители се вижда, братя и сестри, че доброто, което правим на другите, правим го на Самия Христос, и че за това добро ще получим от Него стократно.

Туй, което учат знаменитите църковни Светила свети Васи­лий Велики и свети Йоан Златоуст, е учение на словото Божие. Нали, според както чухте от днешното литургийно свето евангелие, на Страшния съд на онези, които са нахранили гладен, напоили жаден, подслонили странник, облекли гол, посетили болен, споходили затворник, Сам Съдията Господ Иисус Христос ще им каже: „Това, което сте сторили на едного от Моите най-малки братя, тоест, на нуждаещите се, Мене сте го сторили” (25:35-40); „дойдете... наследете царството, приготвено вам от създание мира” (25:34). И в друг случай Той заявява: „Който напои едного от тия малки само с чаша студена вода в Мое име, няма да изгуби наградата си” (Мат. 10:42; Mapк 9:41).

На един благочестив мъж на име Созомон било дадено чрез видение потвърждение на казаното в словото Божие и от светите Отци.

Созомон живеел в Йерусалим. Минавайки веднъж по една улица, той срещнал полугол човек. Съжалил се над него, съблякъл своята горна дреха и я дал на полуголия.

Вечерта, едва-що задрямал, вижда се сред чудни градини с благоуханни цветя и треви и разкошни дървета. Всевъзможни, коя от коя по-красива, птици прехвърчали и изпълвали въздуха със своето сладко пение.

Когато Созомон съзерцавал всичко това, приближил се до него някой и му рекъл: „Върви след мене!” Созомон тръгнал. И те дошли до една порта, покрита със злато, през която се отивало към блестящ палат. Из палата излезли четирима ангели, които светели като слънце, и всеки от тях носел сандък, обкован със злато. Ангелите пристъпили към Созомона и като застанали срещу него, сложили пред нозете му сандъците.

Явил се из палата пленителен Мъж, Който казал на ангелите: „Покажете на този човек какво му донесе дрехата, която той днес даде на полуголия!” И ангелите разтворили един от сандъците и извадили из него скъпоценни одежди. Разтворили и другите сандъци. И оттам извадили още по-разнообразни и скъпи дрехи. И рекли на Созомона: „Созомоне, харесваш ли това облекло?” – Той отговорил: „Аз съм недостоен даже да погледна на него!” Те му казали: „Който дава на нуждаещите се, стократно ще приеме в Царството небесно!”... Мъжът, Който заповядвал на ангелите, рекъл на Созомона: „Ето колко много одеяния съм ти приготвил за едната дреха, с която ти днес Ме облече в лицето на полуголия! И тъй, иди и постъпвай така, и ще ти се въздаде стократно!” Созомон с трепет и радост извикал: „Нима, Господи, толкова голямо въздаяние очаква тези, които проявяват милост?!” – „Да, – отговорил пленителният Мъж, – стократно ще получат срещу направеното!”

Созомон се пробудил и се удивявал на даденото му видение. На следния ден Созомон пак облякъл нуждаещ се. През нощта видението се повторило.

Подир туй Созомон раздал всичко, каквото имал, станал монах и се предал на подвижничество и бил, както се казва в житието му, „чуден черноризец”.

Братя и сестри, доброто, което правим, не пропада. Което правим на другите, на Господа Иисуса Христа го правим. И за малкото добро следва голяма награда. Такъв е законът на Божията милваща праведна любов!

Блажени Августин говори от Божие име така: „Аз приех това, което ти направи на ближния, Аз ще ти и въздам: Аз приех земното, ще ти въздам небесното; приех временното, ще ти въздам вечното; получих хляб, хляб и ще ти дам, но небесен и вечен; колиба получих, дом ще ти дам в Моето Царство; при болест бях посетен, спасение ще ти дам; в тъмница бях, и бях споходен, свобода ще ти въздам; стократно ще въздам!”

Господ Иисус Христос ни поръчва: „Бъдете милосърдни, както и вашият Отец е милосърден!” (Лук. 6:36).

Светите апостоли ни съветват така:

Св. ап. Петър: правете добро (1 Петр. 4:19).

Св. ап. Йоан Богослов: Възлюблени, не подражавайте „на злото, а на доброто. Който прави добро, от Бога е; а който прави зло, не е видял Бога” (3 Йоан. 1:11).

Св. ап. Павел: „Желая да бъдете мъдри в доброто, и прости в злото” (Рим. 16:19). Моля Бога „да не вършите никакво зло, но... да вършите... добро” (2 Кор. 13:7). Като правите добро, да се не обезсърчавате, защото ще пожънете в свое време (Гал. 6:9).

Ще завърша с думи на свети апостола Павла: „И тъй, докле имаме време, нека правим добро” (Гал. 6:10)! Амин!

Сборник проповеди, СИ, 1976 г.

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template13.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти