Вход

Православен календар

Бачкият епископ Ириней: членовете на Събора нямаха право на глас

 

100716AAZZLPJHGYTFB

Бачкият епископ Ириней, който взе участие в Критското събрание в състава на Сръбската делегация, поясни пред гръцкия портал «Ромфеа» защо е отказал да подпише документа «Отношенията на Православната Църква с останалия християнски свят».

С това владика Ириней потвърди информацията, която се разпространяваше в гръцките СМИ, че е един от неподписалите този документ.

Известно е, че от публикацията на приетите документи никъде не става видно кой от присъстващите не е подписал. Под документите стоят имената на всички членове от църковните делегации, което внушава, че всички са ги подписали, а това не е така.

«Аз не подписах документа „Отношенията на Православната Църква с останалия християнски свят”, защото епископите на събора имаха право да се изказват, но нямаха право на глас. На събора вместо приетото от апостолите и заповяданото от светите отци правило "един мъж – един глас" действаше друго правило: "една автокефална Църква – един глас". С други думи право да гласуват имаха само Предстоятелите на поместните Църкви», заяви Бачкият епископ. Според него от това правило произтича следното:

1. Съборът се представя не като едно и единствено Тяло на Църквата, а като подобие на парламент, съставен от самостоятелни и самодостатъчни организации.

2. Събранието на Предстоятелите на Църквите на практика функционираше като събрание на папи.

3. Преднамерено или не, но съборът беше намален до нивото на събрание на Предстоятелите на поместните Църкви, които просто имат повече придружители.

«Следователно разликата между православните архиереи и инославните наблюдатели на събора се заключаваше само в това, че първите можеха да говорят по свое усмотрение, докато вторите мълчаливо седяха, но нито първите, нито вторите можеха да решат каквото и да било», каза в заключение еп. Ириней.

Единственото, което можел да стори владиката, било да не подпише текста, който не изразявал неговите убеждения.

«Но най-главната причина, поради която не подписах този документ, е двусмисленото еклесиологическо и съмнително съдържание на някои места относно границите на еретическите учения» – обясни Бачкият епископ.

Освен него този документ не е подписал и Черногорският митрополит Амфилохий, както стана ясно от интервюто му за предаването „Жива истина” по черногорската телевизия „Атлас”. Важно е да се отбележи, че тези двама архиереи изиграха ключова роля в работата на сръбската делегация и по време на всички заседания бяха неотлъчно до Сръбския патриарх Ириней.

Едновременно с това и двамата делегати говорят, че числото на сръбските архиереи, отказали да подпишат документа «Отношенията на Православната Църква с останалия християнски свят», е можело да бъде доста по-голямо.

В съобщенията на СМИ се споменаха имената на представителите и на другите поместни Православни Църкви, които не са подписали този документ. Сред тях са Лимасолският митрополит Атанасий, митрополитът на Морфу Неофит, Аматунтски Николай, Ледриски Епифаний, Неаполски Порфирий (Кипърска Православна Църква) и Навпактски Йеротей (Еладска православна църква).

Православие.ру

Превод: Десислава Главева

Други статии от същия раздел:

module-template19.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти