Вход

Православен календар

Кардинал Кох: «Римският папа трябва да има първенство!»

 

„Ние вървим с малки крачки, но все пак напред: развитието на икуменическия диалог често изисква жертви и търпение, а нерядко негова цена се явява и кръвта на мъчениците - заяви председателят на Папския съвет за християнско единство кардинал Курт Кох в интервю за ватиканския вестник L’Osservatore Romano на въпроса какво ново в отношенията между католици и православни.

„Православният свят е твърде разнообразен – отбеляза кардиналът. – В него има много Църкви. Понастоящем най-напрегната е обстановката в Украйна, тъй като православната Московска патриаршия критикува Католическата църква, че не прави разлика между вяра и политика. Точно обратното, отношенията с Константинополската патриаршия са много добри: ние имаме дълга история на приятелство, която се изразява преди всичко в размяната на визити по празниците на светите покровители Петър и Павел в Рим и свети Андрей в Константинопол. Тази традиция навярно ще насърчава общението и в близко бъдеще. По силата на тази близост с православните, що се касае до Константинополската патриаршия, ние можем да живеем в духовно общение с тях.”

При това председателят на Папския съвет за насърчаване на християнското единство подчерта значението на неотдавнашната среща между папа Франциск и патриарх Вартоломей в Иерусалим: „Тази среща беше не само възпоменание за посещението на Павел VІ при патриарх Атинагор, но и важна крачка за бъдещето на икуменизма, необходима за развитието на връзките и единството”.

Кардинал Кох изрази скръбта си, че „днес мнозина са свикнали да говорят за две Църкви, а има само една Църква, една и съща Църква – на Запад и на Изток. Именно затова е важно отново да се стигне до единство и пълно евхаристийно общение. Това бе горещото желание на Павел VІ и патриарх Атинагор, но и до днес то не е изпълнено. За съжаление – продължава кардиналът, – поради съществуващите противоречия това е невъзможно в същата степен с другите Православни Църкви, с които в настоящия момент не може да се осъществи обща молитва. Затова смятам, че както никога досега е необходимо да се предприемат колосални усилия в търсенето на единство между католици и православни”.

Кардинал Кох смята, че „единството, което е било така силно желано от Павел VІ, все още не е постигнато поради нерешените богословски въпроси. Предстои още много работа, особено за Международната смесена комисия за богословски диалог. Основната тема, по която дискутираме, е отношението между съборност и първенство. Католическата Църква няма намерение да прави компромис между тези два аспекта, а по-скоро ще се търси синтез между голямата сила на православието – съборността, и голямата сила на католицизма и първенството. Има и други въпроси, но като начало трябва непременно да се реши въпросът за първенството.”


Кардинал Курт Кох

„Още Павел VІ казваше, - продължи кардиналът - че първенството на Римския епископ е най-голямото предизвикателство пред икуменизма. През 2007 г. в Равена Международната комисия публикува заключителен документ, подписан както от католиците, така и от православните. В него ясно се посочва, че Църквата се нуждае от първенствуващ (protos) на местно, регионално и вселенско равнище. Това бе голяма стъпка напред, защото православните също признаха, че Църквата се нуждае от „първи” на вселенско равнище. Само ако Църквата е във вселенски мащаб, първенството има смисъл като знак и оръдие на единството. Ние сме длъжни да търсим такава форма на осъществяване на първенството на Римския епископ, която биха споделяли и другите Църкви. След Втория Ватикански събор Папите направиха и правят много за икуменизма. Не предизвиква съмнения фактът, че много глави на други Църкви искат да дойдат в Рим, и това създава впечатление, че Папата вече изразява и осъществява икуменическо първенство, което се състои в дружба и братство”.

Кардинал Кох даде за пример и молитвените срещи в Асизи: „Кой може да покани всички християнски Църкви и други религии на световна среща и молитва за мир? Това вече е едно позитивно осъществяване на икуменическото първенство на епископа на Рим”.

Радио Ватикана

Превод: Десислава Главева
 

Други статии от същия раздел:

module-template2.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти