Вход

Православен календар

Страстна седмица. Велики вторник

 

1904221253

Днес народът, свещениците и иудейските власти за последен път слушат словото на Господа в храма. И то било всеобхватно – обхващало цялото минало, настояще и бъдеще.

На въпроса за Иоан Предтеча Господ дава да се разбере, че Той е истинският Месия; в притчата за двамата сина внушава, че иудеите ще бъдат отхвърлени и на тяхно място ще бъдат призвани езичниците; в притчата за злите лозари разказва, че отхвърлените ги очаква погибел; в притчата за брачния пир на царския син учи, че не всички идващи при Него ще се окажат достойни, а ще има и такива, които справедливо ще бъдат хвърлени във външната тъмнина; с отговорите на въпроса за данъка на кесаря и за първата заповед, както и с изобличителната си реч определя главните черти на спасителния живот; накрая, предсказва пред учениците Си наказанието на Йерусалим и открива тайната на Своето второ пришествие.

Достатъчно било само да се изслуша всичко това внимателно, за да се увери човек, че именно Той е истинският Спасител на света Христос, и да се покори на Неговите заповеди и учение.

И досега прочитането на този откъс от Евангелието за всичко станало в този ден е най-действеното средство за оживяване на вярата в Господа, за припомнянето на християнина какъв трябва да бъде той и какво го очаква, да възгрява ревността му и да го потиква да изповядва Господа не само с език, но и с дела.

Мысли на каждый день года

Превод: Десислава Главева

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template2.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти