Вход

Православен календар

Вторник на Страстната Седмица. Притчата за Десетте девици

 

2704211726

Християни, известно е, че дяволът изкушавал Господа само в продължение на четиридесет дни, а после отстъпил от Него, докато хората цял живот Го изкушавали, огорчавали и оскърбявали, особено в страшните дни на Неговите предсмъртни страдания. Всеки, който искал, той Го и унижавал. Наистина удивително!

И за християните няма толкова изкушения, колкото в дните на Страстната седмица – жената иска пари за празника, за шивачи, за обущари и за други подобни, парите пък не стигат и ето че започват скандали и раздори в домове на бедни и богати. Това и му трябва на дявола, да разстрои душите на хората, та да не могат да посрещнат празника по християнски, както подобава за Бога, да не стоят при кръста и гроба Господен, да не участват във вкусването на истинската Пасха, която е самият Христос Господ, да не отиват на църква и да слушат това, което се чете и пее там.

Даже няма да отваряме дума за онези, които през тези дни, без да дочакат Възкресението, се нахвърлят върху храната, напиват се и беснуват по-лошо и от дявола. Да, в тези дни ще видим много и пресищащи се, и пияни, и гневливи... Дяволът си върши неговото – той винаги умее да се възползва от времето и случая. Силно свирепствал при страданията Господни, свирепства и днес над грешните люде.

Макар той да е загубил владичеството си над ада, сега се опитва земята да превърне в ад, намирайки помощници сред самите хора. Той сякаш сам на себе си говори: «Христос разруши ада, унищожи ръкописанието на греховете, и иска да установи Своето царство на небето, тогава аз в оставащото ми време ще владея над земята, понеже има хора, които обичат греха, и тях аз няма да изпусна от ръцете си.»

Тези сметки на дявола са донякъде верни, защото макар и Господ да милва грешниците, но ожесточените и упоритите Той отхвърля от Себе си като онези горделиви девици, които, нямайки елея на добродетелите, останали вън от чертога Господен.

Затова, християни, особено много се пазете от дяволските изкушения в тези страшни дни, защото дяволът шества по света и „като рикащ лъв обикаля и търси кого да глътне”. Отървете се от всяка суета и грижа за корема, застанете на стража в Божия дом и плачете за греховете си, за да станете съобщници на Господните страдания и Възкресение. Амин.

Простые краткие поучения. Том 10.

Превод: Десислава Главева

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template7.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти