Вход

Православен календар

„Дарувай, Господи, на Твоята Църква сила да пребъдва непоколебима от смущенията на ересите во веки веков.”

Канон на утренята, 5-та песен, тропар

Неделя Православна

Сайт за посещението на папата в Светата Земя

 

 

Създаден е специален сайт за посещението на папата в Светата Земя от 24 до 26 май, 2014 година. В сайта е дадена програмата, в която централен момент, според понтифика, е срещата му с Цариградския патриарх Вартоломей. Тогава ще се чества 50-годишнината и от историческата среща на папа Павел VІ и Цариградския патриарх Атинагор в Базиликата на Гроба Господен, състояла се през 1964 година.*

На срещата през май папата ще изнесе лекция, а след това ще има официална вечеря с православните патриарси и епископи в Йерусалим. На следващия ден е предвидена частна визита на Франциск І при Цариградския патриарх Вартоломей в резиденцията му до гръцката църква на Елеонската планина.

В сайта има също информация за тримата папи, посетили Светата Земя – Павел VІ, Йоан Павел ІІ и Бенедикт XVІ, както и за самия Франциск І; кратка визитка на патриарх Вартоломей, видеоматериали сред които и срещата на Павел VІ с патр. Атинагор, специални раздели, посветени на междурелигиозния диалог, икуменизма и т.н. Особено любопитно е логото на сайта, както и мотото, под което ще се проведе посещението на папата там: „Да бъдат всички едно” (Иоан 17:21), което било в отговор на Господнето желание на Тайната вечеря. В програмата на папата има планирани срещи с краля и кралицата на Йордания, с палестинския президент, с главния мюфтия на Йерусалим, с двамата главни равини на Йерусалим, с президента и премиера на държавата Израел и др.

Освен с патриарх Вартоломей папата ще се срещне и с главите на църквите в Йерусалим. Тогава те възнамеряват да почетат и дадат нов тласък на изразения от папа Павел VІ и Цариградския патриарх Атинагор ангажимент за единство между двете църкви, поет преди 50 години в Йерусалим.

Логото също изобразява желанието за единство на папата и Цариградския патриарх в символичната прегръдка на светите братя - апостолите Петър и Андрей – първите ученици повикани от Христос в Галилея. Свети ап. Петър е считан от католиците за патрон на римската църква, а св. ап. Андрей пък се приема за патрон на Цариградската. Двамата се прегръщат в Майката-Църква, в Йерусалим. Те се намират в кораб, символизиращ Църквата, чиято мачта е Господният Кръст, и в чийто платна духа Светият Дух, Който води кораба през морето на този свят. Отляво и отдясно на мачтата стои надписът „Да бъдат едно” на латински и гръцки език, указващ недвусмислено намерението за едно бъдещо обединение (уния) на римокатолическата църква с Православната. Обединението обаче очевидно няма да спре дотам: „Единството на Християнството е послание за единство към цялото човечество, за да преодолее то разделенията от миналото и заедно да върви към бъдеще, пълно със справедливост, спокойствие и мир, прошка и братска любов” – се казва в статията, посветена на логото на сайта.

* Една година след срещата им, по време на Втория Ватикански събор (1962-1965) - папа Павел VІ и патриарх Атинагор произволно обявяват взаимните анатеми, произнесени през 1054 г., за невалидни и еднолично свалят схизмата, макар римокатолиците да не се отказват от своите заблуждения. Патриарх Атинагор, бидейки виден икуменист и масон, считал, че еретици не съществуват. "Аз не виждам ереси никъде! - казвал той. - Аз виждам само истини, частични, орязани, оказали се понякога не на място и претендиращи за това, да уловят и затворят в себе си неизчерпаемата тайна."

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template5.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти