Вход

Православен календар

„На пасбището на горното Царство стадо, отче, си възпитал, и с жезъла на догматите като зверове си прогонил ересите, възпявайки: „Благословен Си, Боже на отците ни!”

Втори канон на утренята, 7 песен, тропар
Неделя 4-та на Великия пост. Преп. Иоан Лествичник

„Внимавай върху себе си!”

 

 

Епизод от живота на Оптинския старец Амвросий Калужки

Когато говореше за първите дни на своето служение като йеромонах, преп. Амвросий Калужки казваше, че обикновено при ръкоположение в свещен сан човек изпитва в началото необикновената благодат на това ново състояние.

Бидейки новоръкоположен, той постоянно приглаждал всяка гънка на своята мантия, стараел се кръстът на гърдите му да не стои накриво и следял за чистотата на дрехите си.

На същия етаж редом с него живеел един юродив старец. Той все ходел мръсен, бил немарлив към себе си, дрехите му миришели на лошо, и стремящият се към акуратен външен вид отец Амвросий гледал да страни от този монах.

Веднъж обаче на вратата на килията му се почукало и вътре влязъл същият старец все така мръсен в своя дрипав подрасник. Той неочаквано паднал на колене и почнал да умолява отец Амвросий да го изповяда.

- Какво Ви става? Та аз съм млад монах! В нашия манастир има опитен духовник, идете при него! — дръпнал се о. Амвросий.

- Не, не, отец Амвросий, аз точно на тебе искам да се изповядам! — настоял старецът.

„И когато той започна своята изповед, — продължи спомените си отец Амвросий, — всичко в мене се преобърна. Страшно тежко ми беше да го слушам и неговата изповед силно ме смути… Ами че как живее този човек в манастира с такива грехове! Направо кошмар!...

После старецът си тръгна, а на мен все така ми е тежко на душата. Пък колко хубаво ми беше преди това! И мантията ми чистичка, и кръстът на гърдите ми блести, и на душата ми светло, и пея като ангел... Но тоя се появи и всичко развали! Ала изведнъж ми хрумна следната мисъл: я, чакай малко! Какви ми ги наговори всъщност той?

И като започнах да си спомням, тръпки ме побиха: оказа се, че всъщност тоя старец изповяда всичко това, което аз сам бях извършил, правейки се, че говори за себе си!

Облян в сълзи изскочих от килията и бегом при него.
"Батюшка, — казвам, — простете ми! Аз съм един глупак, едва сега разбрах. Това бяха всичките грехове, които бях забравил!”

След тази случка отец Амвросий престанал да се гордее с блестящия си кръст и дрехи и спрял да изгражда в себе си изкуствения образ на йеромонах, какъвто си мислел, че последният трябва да бъде.

Православие.ру

Превод: Десислава Главева

* Внимавай върху себе си и грижливо пази душата си (Втор. 4:9 – слав.).

** Паметта на преп. Амвросий Калужки се чества заедно с останалите Оптински старци на 10/23 октомври.

module-template9.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти