Вход

Православен календар

„На пасбището на горното Царство стадо, отче, си възпитал, и с жезъла на догматите като зверове си прогонил ересите, възпявайки: „Благословен Си, Боже на отците ни!”

Втори канон на утренята, 7 песен, тропар
Неделя 4-та на Великия пост. Преп. Иоан Лествичник

За женските украшения

 


„Вашето украшение да бъде не външно, сиреч, плетене на коси, кичене със злато или обличане в премени, а вътрешно - скритият човек на сърцето в нетленната красота на кроткия и тих дух, което е драгоценно пред Бога.

1 Петр. 3:3–4

„Също така и жените, облечени прилично, със срамежливост и целомъдрие да се гиздят, не с плетенки, ни със злато, или с бисери, или драгоценни дрехи, а с добри дела, както прилича на жени, които се посвещават на благочестие.”

1 Тим. 2:9–10

Свети Иоан Златоуст по този въпрос

Жена, която излишно се украсява е по-мерзка от голата, тъй като такава съблича от себе си смиреномъдрието и благопристойността (Беседа 10-та на Посланието до Колосяни).

Златните накити и скъпите перли са празник за сатаната (т. 2, стр. 242).

Когато видиш жена красива, с бляскав вид, богато украсена и възбуждаща похот в сърцето ти, тозчас обръщай взора си към венеца, свише предлаган на онези, които побеждават прелестта (Беседа шеста за покаянието).

Красива жена, ако няма целомъдрие и чистота, е разкрасена гробница, бездна, поглъщаща принесени в жертва души, смъртоносна отрова приготвена за неблагоразумните (Беседа на Псалом 5).

Когато жената се украсява за да обърне всички погледи към себе си, готви отрова, за да напои взиращите се в нея (Беседа 17-та на Евангелието от Матея).

Жени, които украсяват лицата си с помади, ружове и червила за прелъстяване на безсрамните юноши, нанасят превелика вреда както на себе си, така и на онези, които ги поглеждат (Беседа 20-та на Евангелието от Матея).

Жена, която украсява лицето си, ще получи голямо наказание, защото тя преправя Божието творение, което е съвършено и никаква поправка не изисква (Беседа 17-та на Евангелието от Матея).

Женските украшения раждат завист и ревност (Беседа 61 на Евангелието от Иоана).

Признак на нечестивата жена е, когато украсява себе си, за да се харесва на други нечестивци и да получи похвала от тях, защото украсената жена никой честен човек няма да похвали, а това ще сторят само похотливи и безсрамни люде (Беседа 61 на Евангелието от Иоана).

Истинската красота си личи не по лицето, а по добрия и честен нрав (Беседа 14-та за жените и красотата).

Разсъждение за женското украшение

Няма смисъл да доказваме колко суетна и съблазнителна е тази прелест, защото, за какво украсяват жените лицата си? Не може да се намери друга причина, освен че го правят за да се покажат пред хората, защото не за себе си те се украсяват, тъй като в своите домове и спални са без украшения, а и тялото не изисква такива неща и украшенията не дават здраве на тялото, а по-скоро вредят. Остава само по-горе указаната причина. Лошо правят те, че ходят по банкети, по сватби, по комедийни представления, по компании и прочее събрания. А по-лошо от всичко е, когато влизат в светата църква с тези непотребни неща и така правят позорище от Божия храм.

Лечебно средство против такова увлечение

Първо. Помни смъртта и че по лицето - тази маска днес украсявана - ще пълзят червеи, и че сега тази маска я мажат и тя благоухае, а тогава ще вони и накрая ще се превърне в прах.

Второ. Ще бъде даден отговор пред Бога за съблазните, и колкото повече са се съблазнили от тази прелест, толкова по-голямо наказание ще получи съблазнителят. „Горко на света от съблазните, защото съблазни трябва да дойдат; обаче горко на оногова човека, чрез когото съблазън дохожда”, – казва Христос (Мат. 18:7).

Трето. С мислените си очи да гледаме пречистото Христово лице, което заради нашите беззакония е било заплювано и удряно.

Святитель Тихон Задонский, Собрание сочинении, т. 1, Плоть и дух.

Превод: свещ. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

module-template3.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти