Вход

Православен календар

„Дарувай, Господи, на Твоята Църква сила да пребъдва непоколебима от смущенията на ересите во веки веков.”

Канон на утренята, 5-та песен, тропар

Неделя Православна

В памет на свещ. Даниил Сисоев

 

 
12 януари 1974 г. – 20 ноември 2009 г.

Отец Даниил Сисоев е руски йерей, роден на 12 януари 1974 г. в гр. Москва, в семейство на художници. От дете искал да стане свещеник. Когато си играел, строял храмове, обичал да рисува пейзажи, в които имало села с много църкви и литийни шествия. Още в детска възраст, по време на комунистическото управление в Русия, станал дори изповедник на вярата. Когато бил в първи клас се разболял и в къщи на посещение дошъл учител, който, виждайки домашния иконостас, разбрал, че семейството и самият Даниил са вярващи. След това в училище се заели с официалното му "превъзпитание". Опитвали се да го откажат от вярата чрез различни доводи и чрез унижаване пред другите ученици, но бъдещият мъченик мъжествено понесъл публичния позор и пред целия клас изповядал: "Да, аз ходя в храма, вярвам в Бог и зная молитви". В същото време нямал никакви проблеми с уроците, защото самото учение му се отдавало много леко.

След завършване на средното училище през 1991 г. постъпил в Московската духовна семинария. По време на обучението си там много четял и бил изцяло отдаден на богословското познание, за което смятал, че помага на човек да се приближи до Бога.

На 19 декември 1994 г. е постриган за четец от Ростислав (Девятов), еп. Магадански и Чукотски.

През септември същата година се запознава с Юлия Михайловна Брикина, за която се венчава на 22 януари 1995 г. и с която имат три дъщери – Иустина, Доротея и Ангелина.

На 13 май 1995 г. Даниил е ръкоположен за дякон от Евгений, епископ Верейски. Дяконското служение на отец Даниил преминало в Българското подворие в Москва в храм "Успение на Пресвета Богородица", където служил до януари 2001 г., когато бил ръкоположен за свещеник. Същата година записва и задочния курс на Московската духовна академия.

Още първите години от служението на отец Даниил впечатляват със своята мащабност, разностранност и сила на въздействие – той служи в храм "Свети апостоли Петър и Павел" в Ясенево (Москва), работи като секретар на Мисионерско-просветителския център “Шестоднев" (http://www.creatio.orthodoxy.ru/) и сътрудничи на Центъра за възстановяване на жертвите на тоталитарни култове и псевдорелигиозни движения на името на св. прав. Иоан Кронщадски.

Отец Даниил е автор на книгата “Летопись начала” (М.1999) (http://www.creatio.orthodoxy.ru/letopis/) - един от най-добрите православни отговори на еволюционната "теория", редактор на сборника “Шестоднев против эволюции” (М.2000) и алманаха “Божественное Откровение и современная наука”. Публикувал е десетки статии на креационистки и противосектантски теми. По-късно, на основата на трудовете на светите отци, прави много тълкувания на различни части от Свещеното Писание, което в голямата си част, ако не и цялото, знае наизуст. Тези тълкувания са произнасяни основно при устни беседи, които са записвани от неговите духовни чеда и сега, след смъртта му, се разпространяват и издават на книги.

Отец Даниил построява храм "Св. ап. Тома" в Москва, в който служи до смъртта си.

От 2004 г. до мъченическата си кончина отец Даниил, без да намалява другите си служения и трудове, започва да се занимава много активно и с мисионерско дело – извършва много мисионерски пътувания сам и със сътрудници в различни епархии в Русия и други държави. Особено е активен сред мохамеданите. Участва в два открити диспута с тях, в които доказва истинността на Православието. Издава книги, статии и видео лекции по темата. Благодарение на всичко това, той успява да откъсне много човешки души от мохамеданската заблуда и да ги преведе в Православието.

Още от самото начало на мисионерската си дейност сред мохамеданите, отец Даниил е заплашван многократно, но това ни най-малко не намалява негово усърдие в търсенето на спасение за тези от тях, които го пожелаят. Така се стига до 19 ноември 2009 г. Този ден отец Даниил прекарал целия в храма - служи литургия, причастява се с Божествените Христови Тайни, след това кръщава младенец, присъединява отново към Православната църква човек отстъпил от Православието в окултизма, после провел традиционните за него библейски беседи с миряни, след които до късно разговарял по духовни въпроси с всички желаещи, а когато след това още по-късно вечерта в храма не останал почти никой, започнал изповед на свое духовно чедо. В този момент вътре нахълтал човек с маска на лицето, който, стреляйки с пистолет, крещял „Къде е Сисоев?” Отец Даниил смело излязъл от олтара, където се намирал и бил прострелян два пъти – в главата и гърдите. След няколко часа, без да дойде в съзнание, умира на 20 ноември 2009 г. на 35 годишна възраст.

Опелото на отец Даниил е извършено на 23 ноември в храма „Свв. Апп. Петър и Павел” в Ясеново в Москва, на което присъстват около 100 московски свещеници, всички облечени в бяло със запалени свещи в ръце. Службата е оглавена от архиепископ Арсений (Епифанов). След приключване на опелото патриарх Кирил извършва над ковчега на починалия заупокойна лития и произнася слово за убийството на отеца.

Четиридесетият ден от смъртта на отец Даниил се паднала на неговия небесен покровител св. пророк Даниил – 17/30 декември.

Непосредствено след убийството мохамедански терористични групировки изказват задоволството си, а някои поемат и отговорност за убийството. По-късно през същата година, при опит да бъде задържан от правоохранителните органи, е убит жител на Киргизия, в който е намерен пистолетът, с който е застрелян отец Даниил. Разследващите органи смятат, че убитият е убиецът на свещеника.

В своите проповеди отец Даниил много пъти е казвал, че мъченическата смърт е най-добрата смърт за един християнин и ето че Бог го сподоби с такава смърт. Вярваме, че отец Даниил предстои пред Господ Иисус Христос в лика на Неговите мъченици. Тази наша вяра се споделя от много християни не само в Русия, но и по цял свят.

Основен източник за написването на материала е - http://mission-center.com/ru/daniil-sisoev, използвани са и други източници.

Други статии от същия раздел:

module-template7.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти