Вход

Православен календар

Мистерията на обвитото в английска мъгла опело на Березовски

 

Няколко дни след като бе разпространена новината, че опелото на руския олигарх Борис Березовски се е състояло в храма „Св. вмчк крал Едуард” към Синода на противостоящите, в един руски блог се появи информация, в която от този „синод” отричат своето участие. Притеснени енориаши на Българската Старостилна Православна Църква (БСПЦ), смутени от вестта за опелото, съзряха в това пишман опровержение възможност да поизчистят пострадалия имидж на „безгрешната” организация на „истинно-православните християни” и се хванаха за него като удавник за сламка. В гневни писма до редакционния имейл те настояха за опровержение въз основа на информацията в руския блог.

В него английският архимандрит Алексий – настоятел на храм „Св. вмчк крал Едуард”, пояснява: „Информацията е невярна. Березовски бе погребан на гробището в Брукууд, но не на нашия участък и нашата църква не е била използвана. Мисля, че са използвали бивш римокатолически параклис на гробището и никой от нашите хора не е участвал. Той е погребан на около 10 метра от границата на нашия участък, но вън от него. Ние, разбира се, нямаше как да участваме, понеже се оказва, че той се е самоубил.”

Твърдението на архим. Алексий обаче просто няма как да отговаря на истината, защото репортерите от всички телевизионни компании, отразяващи събитието, единодушно свидетелстват, че опелото е станало именно в храма на Синода на противостоящите, както се вижда и от репортажа на Вести.ру.

Целият репортаж тук. На него се вижда как до храма спира кола, от която слиза 87-годишната майка на Березовски.

По-долу за сравнение са дадени снимки на храма и кадър от самия репортаж.


Храмът „Св. вмчк крал Едуард” от северозапад

Храмът „Св. вмчк крал Едуард” от югоизток през камерата на информационната агенция LIFE NEWS. В журналистическия материал под снимката стои надпис: „Църквата, където се състоя церемонията по опяването”. Вдясно - пилонът с британския флаг и жълтия флаг на Синода на противостоящите.

Непредубеденият зрител ще види, че опечалените, идващи от юг, подминават ниската островърха арка, която има само един прозорец, и се насочват към входа на храма от западната му страна.

Кадър от телевизионния репортаж, в който се вижда как хората отиват към храма „Св. вмчк крал Едуард”. На преден план – ниската островърха арка, която подминават, насочвайки се към входа от запад.

Изглед към храма от югозапад. Вижда се входът от запад. Стрелките указват посоката, в която се движат хората, участващи в погребението.

Кореспондентите на НТВ, предаващи по минути случващото се на гробището Брукууд, отбелязват, че погребението се извършва в условията на повишена секретност, като външни лица изобщо не биват допускани. Роднините пристигат в 16:58 часа и в 17:01 часа „свещениците от намиращата се в Брукууд православна църква молят журналистите да не навлизат в територията на православния участък. После НТВ предават, че в храма започва опелото, което завършва около час по-късно и процесията се отправя към гробното място.

Самите журналисти, отразяващи събитието, преди началото на погребението тръпнат в очакване дали ще има опело, готови да видят в ритуала потвърждение, че смъртта на Березовски всъщност е насилствена. Известно е, че както в България, така и в Русия „се извършват опела на самоубийци в случаи, когато роднини ходатайстват за това пред правещия архиерей. Но в британските епархии на РПЗЦ подобни отклонения от църковните правила са забранени”, според автора на руския блог. Следователно никой духовник от РПЗЦ не би опял покойния олигарх, дори да смята, че последният не се е самоубил, след като официалната версия за смъртта е самоубийство.

Проблем да бъде опят обаче от друга православна църква очевидно за сродниците му няма, а и в репортажа на НТВ се твърди, че роднините не приемат версията за самоубийство. При това положение за английските монаси, (според уточнението на политическия коментатор, отразяващ погребението за Вести.ру - Андрей Кондрашов), няма никакъв проблем да извършат опелото, още повече, че техният храм изпълнява функциите и на гробищен параклис. Освен това манастирът притежава земя, където срещу 1 000 лири може да се закупи единично гробно място, а срещу 1 500 – двойно, като парите за това трябва да се приведат на „Кинг Едуард Ортодокс Тръст Къмпани Лимитид”, според написаното в техния сайт.

Събитието е отразявано от Вести.ру, ИТАР-ТАСС, НТВ, LIFE NEWS и други телевизионни компании и информационни агенции. Следено е и от британски медии като например Daily Mail, United Press International, INS News Agency. От ИТАР-ТАСС също уточняват, че роднините престояват в храм Св. вмчк крал Едуард” един час, което е приблизителното време за опело по православния чин. За да опровергае техните твърдения архим. Алексий би трябвало да даде по-сносно обяснение от цитираното в руския блог. Също така би могъл, знаейки, че този въпрос вълнува особено много руските журналисти, да ги допусне без камера да се уверят, че наистина в храм „Св. вмчк крал Едуард” не се извършва опело над самоубиец, за да пресече всякакви спекулации по този въпрос. Вместо това неговите монаси приканват репортерите да не влизат в тяхната територия, което говори достатъчно.

Остава съмнителен и фактът, че английският архимандрит не знае къде е извършено опелото на руския олигарх, при условие, че опечалените се движат на територията на неговия манастир. В опровержението си той „мисли”, че опелото ще да е извършено в някакъв бивш католически параклис, неизвестно от кого. Това негово предположение е доста съмнително, при условие, че роднините на Березовски минават през земята на манастира на път към този „параклис”. Трудно ни е да повярваме, че всяка погребална процесия, извършваща се в „бившия католически параклис” минава всеки път покрай входа на храма „Св. вмчк крал Едуард”. На всички входове на манастира има бариера и предупреждение, че влизането е забранено, което определено би било безсмислено, ако оттам минава пътят за съответния параклис.

Любопитен факт е, че архим. Алексий изтъква като единствена причина да не извършат опелото в техния храм, съмнението, че Березовски се е самоубил. На фона на коравия зилотизъм, с който са известни „истинно-православните стоящи в истината” казаното от архимандрита издава неоправдано размекване в иначе твърдата им позиция за съмолитстване с „икуменисти” и прочее „изменници” на Православието.

Ето защо се надяваме загрижените за доброто име на своята разколническа формация да не ни съдят прекалено строго, когато от налични и неопровержими факти правим неизбежния извод.

Вината за това съвсем не е наша!

Други статии от същия автор:

module-template16.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти