Вход

Православен календар

„На пасбището на горното Царство стадо, отче, си възпитал, и с жезъла на догматите като зверове си прогонил ересите, възпявайки: „Благословен Си, Боже на отците ни!”

Втори канон на утренята, 7 песен, тропар
Неделя 4-та на Великия пост. Преп. Иоан Лествичник

Как апостолите побеждавали магьосниците. Св. ап. Петър.

 

В онова време Симон влъхв бил хванат от римските войници и докаран в Рим, за да бъде наказан за делата си. Но той, като помрачил с вълшебствата си умовете на мнозина, така ги прелъстил, че не само не понесъл наказание, но и много хора започнали да го почитат като бог. Този слуга на сатаната изумил със своите вълшебства дори самия кесар Клавдий. Била изваяна статуя на магьосника и поставена между два моста на река Тибър. На нея имало надпис: „На светия бог Симон”. За това подробно пишат Иустин и Ириней. А ние - продължава Симеон Метафраст - да се върнем към предстоящия разказ.

Великият Петър, след като поставил епископи на много места, пристигнал в Рим. Там апостолът по площадите и по домовете ежедневно проповядвал за Единия Бог – Всемогъщия Отец, Единия Господ Иисус Христос, Бог истинен от Бог истинен, и Единия Дух Свети, Господа Животворящия. Много хора привлякъл към Христовата вяра, като чрез светото Кръщение ги избавил от измамата на идолопоклонството.

Като виждал всичко това, Симон влъхв трудно сдържал злобата си срещу св. ап. Петър. За него проповедта на апостола била голяма посрама, тъй като така се унищожавала неговата слава. И магьосникът открито започнал да се противопоставя на учението на апостола със своите лъжливи слова и дела като без всякакъв срам се препирал със свети Петър насред града. Магьосникът прелъстявал народа, възбуждайки в него странни мечтания, показвал вървящи преди и след него призраци, за които казвал на народа, че са души на умрели, показвал възкръснали от мъртвите, които му се кланяли като на бог, изцелявал хроми и им връщал способността да ходят и дори да скачат. Но всичко това било не реалност, а призрак подобен на баснословния Протей*, който променял вида си и приемал различни образи, ту се явявал с две лица, ту не след много време се превръщал в коза, змия или птица, ту се уподобявал на огън, изобщо приемал всякакъв вид, за да прелъсти безумните. Но достатъчен бил един поглед на апостола, за да изчезнат магиите на Симон.

За борбата на св. ап. Петър със Симон влъхв, освен Метафраст пише още и в Пролога и във Великите Чети-Минеи. Когато св. Петър дошъл в Рим и узнал, че Симон нарича себе си Христос и извършва велики чудеса, изпълнил се с ревност по истинския Бог и се отправил към дома на Симон, където до вратата се била събрала голяма тълпа хора, които пречели на апостола да влезе в дома. Тогава св. Петър казал:

– Защо ми пречите да вляза при лъжливия магьосник?
– Той не е магьосник – отвърнали от тълпата, – той е силен бог и е поставил до вратата свои стражи, които знаят помислите на хората.

Като казали това, посочили на апостола един черен пес, лежащ до вратата и отбелязали:
– Това куче умъртвява всеки, който мисли неправо за Симон.
– Аз говоря истината за него, – потвърдил думите си св. ап. Петър, – Симон има силата си от бесовете.

После апостолът се приближил до песа и му казал:
– Иди и предай на Симон, че Петър, Христовият апостол, иска да влезе при него.

Песът отишъл при Симон и с човешка реч му предал това, което му наредил апостол Петър. Всички, които чули как говори кучето, се ужасили, а Симон на свой ред изпратил кучето с думите:
– Нека Петър да влезе тук!

Когато светият апостол влязъл в дома, Симон започнал своето магьосничество пред народа и пред очите на св. ап. Петър. Светият апостол с помощта на Христовата сила показал по-големи чудеса. Какви именно? За едно от тези велики чудеса си спомня историкът Хегезип, който живял близо до времето, когато живели апостолите. В Рим умрял съвсем млад синът на една благородна вдовица от царски род. Тя плакала безутешно за него, а близките й я съжалили и си спомнили за мъжете, които дошли в Рим - Петър и Симон влъхв, които възкресявали мъртви. Тогава едни от тях повикали Петър, а други – Симон. На погребението на младежа се събрали много хора. Тогава св. ап. Петър казал на Симон влъхв, който пред целия народ се хвалел със своята сила:

– Който от нас възкреси този мъртвец, неговото учение трябва да бъде признато за истинно.

Народът одобрил предложението на апостола. Симон, надявайки се на своето вълшебство, се обърнал към народа:

– Ако възкреся мъртвия, ще убиете ли Петър?
– Жив ще го изгорим пред очите ти! – закрещял народът.

Като пристъпил до одъра на умрелия, Симон започнал своето вълшебство и при съдействието на бесовете направил тъй щото мъртвият да раздвижи главата си. Тозчас народът започнал да крещи, че младежът е жив, че е възкръснал, а светия апостол поискали незабавно да предадат на изгаряне. Св. ап. Петър им дал знак да замълчат и когато настъпила тишина, казал:

– Ако младежът наистина е жив, нека тогава стане, да проговори и проходи. Ала докато не видите това, знайте, че Симон ви прелъстява със своето вълшебство.

Симон дълго обикалял одъра, призовавайки бесовската сила, но без никакъв успех. Тогава той, искайки да си спести срама, се опитал да избяга, но народът го задържал. А свети апостол Петър, истинският чудотворец, който възкресил Тавита и извършил много други славни чудеса, подигнал очи и ръце към небето и започнал да се моли:

– Господи Иисусе Христе, Който Си ни заповядал с Твоето име да възкресяваме мъртви, моля Те, върни живота на този младеж, за да познаят стоящите тук, че Ти Си Бог Истинен и няма друг освен Тебе, Който живееш и царуваш с Отца и Светия Дух вовеки. Амин.
След като се помолил така, той призовал мъртвеца:
– Младежо, стани! Изцелява те и те възкресява моя Господ Иисус Христос!

И тозчас мъртвият отворил очи, изправил се и започнал да ходи и да говори.

Това повествование на Хегезип допълва Маркел Римлянин, който бил ученик на Симон влъхв, но впоследствие бил просветен от апостол Петър в светата вяра и приел Кръщение. В едно свое послание Маркел споменава за възкресения от св. ап. Петър младеж.

Младежът, като паднал в нозете на светия апостол, възкликнал:
– Видях Господа Иисуса Христа как заповяда на ангелите по твоите молитви да ме върнат на майка ми.
Тогава целият народ завикал:
– Един е Бог и няма друг Бог освен проповядвания от Петър!

Симон влъхв побягнал, като с бесовска сила преобразил главата си в кучешка, но все пак народът го хванал и едни искали да го пребият с камъни, а други да бъде изгорен. Но св. ап. Петър се възпротивил на това, като казал:

– Нашият Господ и Учител ни е заповядал да не отговаряме на злото със зло. Пуснете го, нека върви, където ще. Стига му това, че бе посрамен и всички се убедиха в безпомощността на неговите вълшебства.

Освободеният Симон, разказва Маркел, дойде при мен, предполагайки, че аз нищо не знам за това чудесно произшествие. Симон върза до моя дом един грамаден пес и ми каза:

– Да видим, дали Петър ще дойде при теб, както обикновено.
След час св. Петър дойде, отвърза песа и му каза:
– Иди кажи на Симон влъхв да престане да мами с бесовска сила хората, за които Христос е пролял кръвта Си!

Песът отиде и като човек предаде на Симон думите на апостола. Чувайки това, разказва Маркел, аз побързах да посрещна св. Петър и с чест го приех в дома си, а Симон и кучето изгоних вън. Кучето, без да навреди на никой друг, се хвърли върху самия Симон и като го захапа, повали го на земята. Като видя това от прозореца, св. ап. Петър с името Христово забрани на кучето да се докосва до тялото на Симон, а то, без да докосва тялото, разкъсало всичките му дрехи, тъй че онзи се оказа съвсем гол. При вида на това народът започна да се подиграва със Симон, а след това го изгони от града заедно с кучето му. След такава посрама Симон цяла година не се вясна в Рим, докато приемникът на Клавдий Нерон, който бил чул от зли хора похвални думи за Симон, не го намерил и върнал. Той много го обикнал и го направил свой най-близък приятел.

Прологът и Великите Минеи, освен всичко това говорят за Симон влъхв и следното:

Симон влъхв заповядал да го посекат с меч, като обявил, че на третия ден ще възкръсне. Вместо себе си обаче подложил под меча овен, като му придал вид на човек, тъй че овенът бил посечен вместо магьосника. Свети апостол Петър прогонил бесовската измама и изобличил лъжата на Симон и всички видели, че е посечен овен, а не Симон.

Окончателната победа на св. ап. Петър над магьосника всички единодушно предават така:

Като не бил в състояние по никакъв начин да победи светия апостол и като не можел да понесе повече поругания, магьосникът обявил, че ще се възнесе на небето. Симон събрал всички служещи му бесове и с лавров венец на главата отишъл в центъра на града Рим, качил се на една висока сграда и оттам гневно заговорил към хората:

– Вие, римляни, и до сега пребивавате в своето безумие и като ме оставихте, следвате Петър, затова и аз ви оставям и повече няма да защитавам града, но ще заповядам на моите ангели да ме вземат и да ме понесат на ръце пред очите ви. После ще се възнеса на небето при моя отец, откъдето ще ви пратя големи наказания, затова че вие не послушахте думите ми и не повярвахте на делата ми.

Като казал това, той плеснал с ръце и скочил във въздуха. Поддържан от бесовете започнал да лети и да се издига нагоре. Хората били изумени и си говорели един на друг:

– Това е дело Божие, да летиш с тялото си във въздуха!
Великият апостол Петър започнал с висок глас да се моли на Бога:
–  Господи Иисусе Христе, Боже мой, изобличи измамата на този магьосник, за да не бъдат съблазнени вярващите в Тебе!
А след това извикал:
– На вас, бесове, заповядвам в името на моя Бог, не го носете повече, но го оставете там, където е сега, във въздуха!

И бесовете тозчас се подчинили на забраната на апостола, оставили Симон във въздуха, а окаяният магьосник полетял към земята, както някога дяволът, който бил свален от небето, и като паднал, пребил се. Присъстващият народ дълго възклицавал:

– Велик е Бог, Когото проповядва Петър, и наистина няма друг Бог освен Него!

След като паднал, магьосникът бил силно натрошен, но по Божия воля бил оставен жив, за да познае безсилието на окаяните бесове, както и собственото си безсилие, а също да познае и силата на Всемогъщия Бог. С потрошени кости той лежал на земята, изпитвайки огромно страдание, а на сутринта сред мъчения издъхнал, като предал нечистата си душа на бесовете, за да бъде отнесена в ада, при сатаната - техния баща.

Свети апостол Петър, след като посрамил Симон влъхв, застанал на високо място и започнал да учи народа за истинския Бог и със своето слово обърнал мнозина към християнската вяра.

Кесарят Нерон, узнавайки за позорната кончина на своя приятел, извънмерно се разгневил на светия апостол и искал да го убие. Но, както разказва свети Метафраст, той не направил това веднага, а едва след няколко години изпълнил своето зло намерение. След смъртта на Симон влъхв апостол Петър живял в Рим немного време, обърнал в християнската вяра и кръстил много хора, утвърдил църквата и поставил за епископ един достоен мъж на име Лин.

Жития святых, Т. 6,  месяц Июнь.

Превод: свещ. Божидар Главев

* Едно от гръцките божества, подвластни на бога на морето Посейдон – бел. прев.

module-template10.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти