Вход

Православен календар

„На пасбището на горното Царство стадо, отче, си възпитал, и с жезъла на догматите като зверове си прогонил ересите, възпявайки: „Благословен Си, Боже на отците ни!”

Втори канон на утренята, 7 песен, тропар
Неделя 4-та на Великия пост. Преп. Иоан Лествичник

За обновлението на тварите в бъдещия век

 

Бог, в началото, преди да насади рая и да го даде на първосъздадения Адам, в пет дни устроил земята и това, което е на нея, и небето с това, което е в него, а в шестия ден създал Адам и го поставил за господар и цар на цялото видимо творение.

Рай тогава още нямало. Но този свят, който Бог създал, бил като рай, макар веществен и чувствен. Него Бог предал във властта на Адам и всичките му потомци. <...> И насади Господ Бог рай в Едем, на изток. И направи Господ Бог да израстат от земята всякакви дървеса, хубави наглед и добри за ядене (Бит. 2:8-9), с разни плодове, които никога не се разваляли и никога не свършвали, но всякога били свежи и сладки, и доставяли на първосъздадените голямо удоволствие и приятност. Защото така и трябвало да доставят те нетленно наслаждение на телата на първосъздадените, които сами били нетленни.

Адам бил създаден с нетленно тяло, но веществено, но то не било още духовно, и Творецът Бог го поставил като безсмъртен цар над нетленния свят - не само над рая, но и над всички творения под небето.

[След престъплението на Адам] Бог не прокълнал рая, <...> само останалата земя, която също била нетленна и всичко произраствала от себе си. <...> А на онзи, който станал тленен и смъртен заради престъпването на заповедта,  справедливо му се полагало да живее на тленна земя и да се храни с тленна храна... Затова и всички твари, когато видели, че Адам е изгонен от рая, не искали повече да му се покоряват на него, престъпника. <...> Но Бог <...> удържал всички твари със Своята сила и по Своето благоутробие и благост не допуснал те начаса да се втурнат срещу човека, а заповядал на тварта да му остане подчинена, превръщайки се в тленна; да служи на тленния човек, за когото била създадена, за да може, когато човекът отново се обнови и стане духовен, нетленен и безсмъртен, всичката твар, подчинена от Бога на човека, за да му помага, също да се свободи от своята работа, да се обнови заедно с човека и да стане отново нетленна и духовна.

Отначало цялото творение било сътворено нетленно, а след него бил взет и създаден човека, затова трябва, както и в началото, всички твари отново да станат нетленни, а след това да станат нетленни и тленните тела на хората; отново целият човек да бъде нетленен и духовен, и да обитава в нетленно, вечно и духовно жилище.

Виждаш ли сега, че в началото цялата твар била нетленна и създадена от Бога за рая? Но после Бог я подчинил на тлението и тя се покорила на суетата на човеците.

Знай също, че това ще бъде за прослава и светлосияйност на тварите в бъдещия век! Защото, когато тварта се обнови, тя няма вече да бъде такава, каквато е била създадена в началото. Но ще бъде такава, по думите на божествения Павел, каквито ще бъдат и нашите тела. <...> Цялата твар по повеление Божие трябва да стане след всеобщото възкресение не такава, каквато е била създадена - веществена и чувствена, а ще бъде пресъздадена и ще се превърне в невеществен и духовен дом, превишаващ всичко чувствено.

Об отношении к животным, Духовная беседа.

Превод: Десислава Главева

module-template1.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти