Вход

Православен календар

 

Лутеранска „църква” беше превърната в дискотека за привличане на повече миряни

 


Техно меса

Храм в Стокхолм беше превърнат в дискотека за техно меса, която местните пастори устроиха с надеждата да привлекат младите хора към вярата. Вместо да слушат проповеди и да се молят в тишина, "пасомите" в храма „Вси светии” размахваха ръце, кършеха тела и пееха по време на втората по ред техно меса. Благодарение на специалните светлинни ефекти, техно звуците и възторжения рев на тълпата, молитвеният дом по нищо не се различаваше от нощен клуб, но лутеранските пастори заявиха, че такива мероприятия са успешна инициатива, с която младите хора могат да бъдат привличани към вярата и църквата.

Оле Идестром организира първата техно меса през април, и въпреки че през обичайните неделни богослужения храмът е полупразен, по време на тази необичайна меса били принудени да връщат хора, поради липса на място. На втората техно меса обаче шведското духовенство взело мерки и освободило повече място за младите си гости.

„Беше страхотно, направо невероятно! Дори не предполагах, че може да е толкова хубаво. Църквата не ме привличаше особено, но сега смятам, че е върхът”, казва 15-годишната Ела Шварц. Всички страшно се забавляваха, а пасторите вече се надяват, че с времето поне част от младите хора ще започне да посещава и нормалните богослужения. Ако човек е религиозен, такива меси може да му се сторят трудни за приемане, но пък лутеранската църква в Швеция не е така строга като католическата.

През последните 50 години тя стана невероятно „разкрепостена”, като разреши жени да стават свещенички, а хомосексуалисти – епископи. Необичайни служби като техно месите са само крачка по пътя към това „разкрепостяване”. Въпреки всичко обаче, през последните 10 години паството на Шведската лутеранска църква намаля с 13 %, а посещението на неделните служби само през минала година се срина с 50 %.

„Хората смятат, че точно това е нужно на нашата църква”, споделя Идестром. „Ние трябва да направим нашите служби интересни за по-младото поколение, което харесва тази музика.”

В Швеция вече са устройвали хип-хоп меси, рок меси и джаз меси, но клубната музика е най-слушана тук и съвсем естествено се оказа най-добрият избор за храм „Вси светии”. Разбира се, не всички одобряват подобни екстравагантни инициативи. Неодобряващите ги смятат, че Швеция и бездруго има предостатъчно увеселителни заведения, затова църквата „трябва да остане място, където хората да могат да се молят в тишина”.

odditycentral.com

Превод: Десислава Главева

Други статии от същия раздел:

module-template3.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти