Вход

Православен календар

Преустановено е излизането на списание „Благодатный Огонь”

{jcomments on}

Синодалният информационен отдел на РПЦ (СИНФО) провежда тотално разчистване на информационното пространство от всички опоненти на започналите църковни реформи

На 13 септември 2011 г. Синодалният информационен отдел на Московската патриаршия (СИНФО)* взе решение да откаже гриф „Одобрено от СИНФО” на списанието „Благодатный Огонь” – последното легално печатно издание, което не се боеше да казва истината. Това, на практика, означава преустановяване на неговото издаване, тъй като без този гриф то не може да се разпространява свободно в храмовете на РПЦ. Обвиненията към списанието, поради което се стигна до това решение гласят, че във всеки негов брой има материали, съдържащи критика на явленията, квалифицирани от редакцията и авторите като модернистки, обновленчески или икуменически, и съответно се критикуват лицата, проповядващи тези заблуждения.

Само преди три години „Благодатный Огонь” в лицето на неговия Главен редактор - Сергей Носенко, с указ на патриарх Алексий II бе награден с високото отличие на МП - орден на РПЦ на името на светия благоверен княз Даниил Московски III степен. Това е втората награда за списанието, след първата през 2004 г., когато то бе удостоено с орден на името на преп. Сергий Радонежки. Тези отличия са присъдени заради „строгата църковност и критика срещу надигащите се сериозни отклонения в съвременната интерпретация на православното вероучение”. А във фундаменталното издание на РПЦ „Православная Энциклопедия” на „Благодатный Огонь” е посветена отделна статия.

Това действие на СИНФО може да бъде определено единствено като наказателно и съвсем не е изненада, защото „Благодатный Огонь” винаги е бил воден от основните принципи на информационната политика, в която влиза и верността към църковното Предание, възпрепятстващо осъществяването на «перестройка» в РПЦ, определяна обикновено с гръмки фрази за «велики мисионерски проекти» в отговор на «грандиозни мисионерски императиви», които няма как да бъдат преследвани без предварителна «чистка» на информационното пространство.

Духовен попечител на списанието е Богослужебната комисия към Епархиалния съвет на гр. Москва. На неговите страници руското духовенство и църковните публицисти винаги можеха свободно да изкажат своето мнение и да обсъдят животрептящите проблеми на църковната действителност по въпроси, вълнуващи огромен брой вярващи като обновленчеството, русификация на църковно-славянския език, богослужебната практика и т.н. Така в новата църковна доктрина вече не се вписва свободното съборно обсъждане на насъщните църковни проблеми, и е ясно, че идеолозите на «новата версия на Православието» са избрали курс към окончателно изкореняване на остатъците от съборност в РПЦ. Нещо повече, тяхното действие е знаково, защото то означава призив и обявяване на война от страна на висшестоящите църковни чиновници срещу всички противници на църковната перестройка.

Решението на СИНФО е прието и в нарушение на нормите, записани в собствения му регламент за одобряване, където ясно е заявено, че гриф „Одобрено” се отказва, ако има „изкривяване на православното вероучение, противоречи на официалната позиция на РПЦ и не съдържа недостоверни и етически недопустими сведения”. И докато „Благодатный Огонь” не е нарушил нито едно от горните условия, то СИНФО даде пълна свобода на онези издания, които проповядват свои частни мнения, намиращи се в рязко противоречие с позицията на Църквата и на православното вероучение. Защото дори такива издания, които имат статут на официални печатни органи на РПЦ като «Журнал Московской Патриархии» и «Церковный вестник» нееднократно са публикували на своите страници доста съмнителни от православна гледна точка статии. Гриф „Одобрено” неотдавна получи и в. „Кифа”, печатното издание на свещеника-обновленец и сектант Георги Кочетков. А в същото време възгледите на този свещеник бяха признати от най-авторитетните пастири на РПЦ за съвършено неправославни, както гласи и Резюмето от заключението на Комисията по богословските въпроси, че «неговата вероучителна система не съответства на догматическото учение на Православната Църква, утвърдено от Вселенските Събори».

Одобрени също така бяха и творенията на видния модернист прот. Александър Мен, пълни с идеи, противоречащи на основни истини на Православната вяра, и чийто автор се намира под силното влияние на неправославното западно богословие – католическо и протестантско.

И ето че сега горните издания ще се предлагат безпрепятствено във всички православни храмове, способствайки проповедта на «протестантизма от източен обряд» и изграждайки съответен дух в съзнанието на православните вярващи. Получава се така, че политиката на църковната цензура дава пълна свобода за всякакви неообновленчески реформи от страна на църковните либерални групировки, презиращи консервативно настроеното църковно мнозинство, а в същото време забранява онези печатни издания, които се явяват глас на това църковно мнозинство и отстояват чистотата на православното вероучение и Свещеното Предание на Църквата.

Това действие на СИНФО нанася и немалък социален удар, защото лишава от издръжка и целия колектив, работещ върху списанието, защото без гриф „Одобрено” „Благодатный Огонь” няма повече да се продава в храмовете, а сътрудниците му ще останат без работа и възнаграждение.

В заключение, Главният редактор изразява огромната си благодарност към уважаемия председател на СИНФО Владимир Легойда и колегите му експерти, загубили повече от четири месеца в усърден труд по изучаване съдържанието на статиите в „Благодатный Огонь”, и доказали по такъв начин не само своята пълна професионална непригодност, но и крайната неефективност на целия Синодален отдел, бидейки не друг, а Идеологически Отдел за Цензура и Пропаганда, нямащ нищо общо с интересите на Православието.

със съкращения

Благодатный Огонь

Превод: Десислава Главева


* Определян сполучливо като „Министерство на информацията” – бел. прев.


Други статии от същия раздел:

module-template12.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти