Вход

Православен календар

„Дарувай, Господи, на Твоята Църква сила да пребъдва непоколебима от смущенията на ересите во веки веков.”

Канон на утренята, 5-та песен, тропар

Неделя Православна

Необикновеното състезание

 

Преди години на параолимпийските игри в Сиатъл девет хроми атлети-инвалиди се наредили на стартовата линия за бягането на сто метра. След като прозвучал изстрелът на стартовия пистолет, те се устремили към финала.

Всички искали да победят. Едно момче обаче се спънало на пътеката, паднало и се претъркулило, след което се разплакало. Чувайки плача, останалите осем бегачи намалили ход и се огледали. Като видели бедното момче, всички се спрели и побягнали на обратно. Едно момиче със синдрома на Даун приседнало до момчето и целувайки го започнало да го успокоява:
- Сега по-добре ли си?!...
Накрая и деветимата състезатели се прегърнали и заедно се придвижили до финалната линия. Всички зрители на стадиона станали на крака и ги аплодирали. А тези, които били там и досега разказват тази история.

Обстоятелствата не предопределят спасението

На мнозина им се струва, - писал веднъж светител Николай Сръбски, - че ако се намираха при други обстоятелства, щеше да е по-добре за тях. На богатия му се струва, че богатството му пречи да бъде добродетелен, а на бедния - че бедността; на учения - учеността, на невежия - невежеството, на болния - болестта, на стария - старостта, на младия - младостта.

Но това е самозалъгване и признание за нашето духовно поражение. Представете си, че воинът започне да се оправдава: „на това място ще бъда победен, дайте ми друго и там аз ще бъда храбър!”. Истинският войн винаги е мъжествен, независимо къде се намира и независимо дали ще победи или ще загине. Ако свети княз Лазар (великомъченик княз Лазар Сръбски – бел. ред.) бе напуснал битката, то щяхме да го считаме за победен, но оставайки и отстоявайки докрай, той победил.

Адам изгубил вярата си не къде да е, а в рая, докато Иов укрепил вярата си... на гноището.

Свети пророк Илия нито веднъж не казал: „гладът ми пречи да бъда послушен Богу”. И цар Давид никога не е възроптал: „короната пречи на моето послушание”.


<< предишна || следваща >>

«Из жизни старцев (мудрость праведных) или Душеполезное чтение». Составитель Д. Гриценко

Превод: Красимира Маджарова

Други статии от същия раздел:

module-template1.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти