Вход

Православен календар

„На пасбището на горното Царство стадо, отче, си възпитал, и с жезъла на догматите като зверове си прогонил ересите, възпявайки: „Благословен Си, Боже на отците ни!”

Втори канон на утренята, 7 песен, тропар
Неделя 4-та на Великия пост. Преп. Иоан Лествичник

Чудотворните Богородични икони на Атон

 

През многовековната история на Атон времената на духовен подем често били последвани от периоди на сурови изпитания. В най-тягостните минути атонските монаси не униват, а смирено приемат всичко, което им изпраща всеблагият Божий Промисъл. И само усърдно молят Пречистата Владичица да не снема пречистия си Покров от Света Гора.

Колко пъти Пресветата Дева е избавяла своя земен жребий от нападенията на варварите, предупреждавала монасите за нашествието на кръстоносците, укрепявала е вярата на братята във времена на недоимък, чудесно напълвайки манастирските съсъди с вино и елей! И всяко такова събитие е било свързано с някоя икона на Божията Майка. Тези светини са:
„Геронтиса” от манастира Пантократор;
„Умиление”;
„Заклана”;
„Пантанаса”, или „Всецарица” от Ватопедската света обител;
Чудотворната икона „Скоропослушница”, намираща се в гръцкия манастир Дохиар;
„Млекопитателка” и „Троеручица” от сръбския манастир Хилендар;
Чудотворната икона „Вратарница” или „Иверска”, с която са свързани пророчествата за бъдещето.

По неизказаното си милосърдие, със своите чудотворни икони, явявания и чудеса, изтичащи от тях, Тя и днес зове всички към покаяние, единственото средство, което може да отвърне гнева на Нейния Божествен Син срещу забравилия за Бога свят.

СВАЛИ ФИЛМА

module-template13.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти