Вход

Православен календар

„Образ на покаянието те имаме, всепреподобна Марие, Христа моли по време на Поста и нам да го дарува, та с вяра и любов тебе в песни да възхвалим.”

Утреня, светилен, глас 3
Неделя 5-та на Великия пост. Преп. Мария Египетска

Мъгла в главата или Облак над Тавор

 

В последно време модернистите трескаво увеличиха пропагандния шум, насочен към подриване на вярата в Божиите чудеса. Пресен е примерът с един от пионерите в това отношение - дякон Андрей Кураев, който цинично заяви, че иерусалимският патриарх „запалвал Благодатният огън със запалка” и затова не бил свръхестествен. Този Огън, който повече от хиляда години слиза всяка година на Гроба Господен в Иерусалим в навечерието на Пасха, според Андрей Кураев не бил автентичен! Изумителното чудо, засвидетелствано от безбройно множество очевидци през вековете, сред които и един ням свидетел - разцепената от слизащия Огън колона, намираща се отвън пред самия храм – било фалшиво!!!

Едва заглъхнал шума от гръмовната глупост, която почитаемият дякон изстреля в ефира, и ето че на сцената се покатери друг „поборник” срещу вярата на православните, който реши да подържи исон на облечения в расо рокер. Това се оказа ръководителят на Руската Духовна Мисия в Иерусалим – архимандрит Исидор Минаев.

Архимандрит Исидор не е непознат за вярващите в България, защото е бивш предстоятел на Руското подворие в София. Неговото управление миряните в Руската църква „Св. Николай” запомниха освен с всичко друго с ненавистта му към светоотеческия юлиянски календар и църковно-славянския език. Следователно никак не е чудно, че тъкмо той се е захванал да подрива вярата на православните в поредното чудо, свидетелстващо за правотата на Православието и конкретно на светоотеческия календар.

Това начинание игумен Исидор провежда по обичайната схема, използвана от всички модернисти – примесване на истината с лъжата. Той, разбира се, не започва с директно отхвърляне появата на Таворския облак. Не, моля ви се, облак има! Но, видите ли, не един и не свръхестествен, а просто един от многото облаци, които прелитат над Тавор през август. (Няма значение, че според очевидците август е най-сухият и горещ месец по тези места, когато не само няма облаци, но дори и вятър, поради което жегата е особено мъчителна).

Изразът, който употребява почитаемият игумен е в духа на типичната модернистка класика, затова го цитираме дословно: „Но при това съвсем не е задължително облакът да е свръхестествен по своята природа, защото Бог действа в света, както чрез свръхестествените единични явления, така и чрез явления извършващи се по установените от Него природни закони.” Замисълът е прозрачен. Целта е да се размие границата между чудесата и естествените явления, между Благодатния Таворски облак и обикновените облаци. Защото точно такива чудеса, бидейки свръхестествени явления, се възприемат като знамения, с които Бог показва на вярващите нещо, което е от изключителна важност за вярата и спасението, докато чрез естествените явления Бог просто поддържа живота на земята по силата на естествените закони, на които впрочем също е Създател.

Накратко – при знамението е налице конкретно послание от Бога, което обикновено не присъства в естествените явления. Естествените явления говорят изобщо за всемогъществото на Бога и Неговия Промисъл, както се казва и в псалома – Небесата проповядват славата на Бога, и за делата на ръцете Му възвестява твърдта, (Пс. 18:1), но толкова. Докато знамението представлява нарушаване или промяна на обичайния порядък в природата.

Изявлението на иг. Исидор звучи като преписано от протестантска библейска критика, където за свръхестествените библейски чудеса обикновено се търсят и „намират” естествени обяснения.

В случая, тъй като знамението с Благодатния Облак се възприема от вярващите като свидетелство за правотата на Православната вяра и светоотечески календар, атаката на модернистите е насочена именно срещу светоотеческия календар като неизменна част от Свещеното Предание, което те често оспорват в тази или онази му част. Ето затова, ако можеха успешно да подрият вярата в Божиите чудеса, като знамения указващи Божията воля, радостта на модернистите би била безгранична и затова те от години усърдно рият в тази насока.

Та според игумен Исидор облак на Тавор има, но има и други облаци и Таворският облак по нищо не се различава от тях. Дори ако случайно някой има неблагоразумието да приеме насериозно такива уговорки, за него все пак ще остане съвсем необяснимо, на какво се дължат многобройните свидетелства на вярващи, че на планина Тавор именно на празника Преображение Господне по стар стил се появява „буквално отникъде” облак, който се отличава от естествените мъгли и облаци, който понякога дори „се мести от единия клир пеещи над другия”, според свидетелството на очевидци и в който, пак по свидетелството на очевидци „понякога проблясват светкавици като при дъжд, но без да вали”, а когато службата свърши и облакът се вдигне, той се разсейва в мига, в който напусне пределите на православния храм на Тавор, а само на 500 метра от православния храм има католически. Облакът обаче никога не стига до него.”

Как се обяснява всичко това? За вяващите - с Божията намеса. Но за рационалисти като Андрей Кураев или игумен Исидор Божията намеса надхвърля представата, която те са избрали да имат за Бога и по тази причина чудесата за тях са нещо невъзможно, та дори и нежелано, защото постоянно им объркват плановете за разсекретяване и рационализиране на вярата. Само че, за техен срам, има свидетелства дори за благодатни изцеления от Таворския облак!

Игумен Исидор, разбира се, има обяснение за „появата” на чудесата: Род лукав и прелюбодеен иска личба, но личба няма да му се даде, освен личбата на пророк Иона, (Мат. 16:4). Той поставя знак за равенство между православните християни, вярващи в истинността на чудеса като Благодатния Таворски облак от една страна, и лукавия, прелюбодеен и търсещ личби иудейски род от друга. Вторият род обаче искал личби, но личби по свой вкус и воля, а истинските личби (като умножаването на хлябовете, безбройните изцерения и дори възкресения на мъртви!) не приел, досущ като модернистите! Те също не приемат дадените знамения, като ги осмиват или претълкуват, с което сами показват, че всъщност те са род лукав и прелюбодеен.

„На нас чудеса не са ни нужни, за да вярваме”
, презрително твърдят те. Любопитно! На чудеса не вярват, но и на написаното в Свещеното Писание не вярват, особено когато то, според тях, противоречи на науката. На какво тогава вярват?...

Да, знаем, че за тях науката е водеща, особено тогава, когато тя се изправя срещу чудесата или срещу трудните за възприемане библейски истини, които са в разрез с някои модерни научни теории. Хубаво, но защо тогава игумен Исидор отхвърля научните постижения, когато те вземат, че... потвърдят чудесата на вярата?! Защото ето тук отец архимандритът най-неочаквано спира да пее в унисон с възлюбилия науката дякон Кураев и започва да държи тритонус*.

В изявлението на отец игумена с изумление четем: „В споменатата статия (на учените, безсилни да обяснят научно чудния Таворски облак – бел. свещ. Б. Гл.) се казва, че учените не могли да обяснят ежегодната поява на облак над планината Тавор в деня, когато се чества празникът Преображение Господне”. Видно е, че тук науката е капитулирала. Това обаче никак не се харесва на кураевци и исидоровци, защото от науката те очакват опровержение на чудесата, а не потвърждаването им. По тази причина иг. Исидор прави кръшен маньовър и заявява: „За мене това не предизвиква учудване. Учените са се опитали да излязат от областта на рационалния експеримент и да проникнат в областта на духовните тайни - нещо напълно невъзможно, което въобще не може да бъде съгласувано нито с научната методика, нито с православната традиция за отношението към свръхестественото.”

Питаме: отец Исидор дали е прочел собственото си изявление, след като го е написал?! Та нали сам казва, че на Тавор няма нищо свръхестествено. А сега – „учените са се опитвали да проникнат в духовните тайни”. Пак питаме: има ли тайни над Тавор или няма? Ако няма – защо учените да не могат да се произнесат и разбулят тези „тайни”, (което обаче те не успяват да сторят!)? Ако пък има – защо им се запушва устата с довода, че не било тяхна работа да се занимават с духовни тайни? Та нали, ако над Тавор става нещо, което е принципно необяснимо за науката, той като вярващ би трябвало да се радва, а не да негодува, когато самата наука признае, че в случая се е провалила! Защо отец игуменът се сърди на учените, когато те казват, че „не могат да обяснят” появата на някакъв „най-обикновен, според него, облак”?! Отец архимандритът трябва по-внимателно да прочете и цитата от Ломоносов, защото ученият казва: „Не е нормално, ако математик се опитва с пергел да измери волята Божия”, което означава, че има неща, недостижими за науката, поради своята свръхестествена същност. Приведеният цитат на Ломоносов може да се приложи именно към учени, които отричат истинско чудо на Божията благодат, а не когато го потвърждават! Дотолкова ли е глупав игумен Исидор Минаев, че не може да схване разликата? Явно, да. Дотолкова е оглупял в напъните си да отрича очевидното!

Това е така, защото на кураевци и исодоровци не им е нужен Онзи Господ, за Когото Църквата пее: „Ти Си Бог, Който прави чудеса” (Пс. 76:15).

Не им е нужен Онзи Бог, Който показва големи личби и чудеса, (Втор. 6:22); за Когото Свещ. Писание ни приканва да разказваме за всичките Му чудеса, (1 Парал. 16:9); Когото псалмопевецът благославя с думите: Благословен Господ Бог, Който едничък прави чудеса, (Пс. 71:18), защото Ти си велик и вършиш чудеса, Ти, Боже, едничък Ти!, (Пс.85:10). Който закриля Своя народ, гледащ дивните Му чудеса, (Прем. 10:16) и върши чудеса и личби по небе и земя, (Прор. Дан. 6:27) И всеки сам може да видиНеговите чудеса, (срв. 3 Ездра, 7:27), които Всевишният направи тогава и спря речните жили, докле те преминаваха, (3 Ездра.13:44) и няма да питаме като древните галилейци: откъде е у Него това? Каква е тая мъдрост, която Му е дадена, че се вършат такива чудеса чрез ръцете Му, (Марк 6:2)? Няма да питаме, за да не се уподобим на онези, които ако и да бе направил Той толкова чудеса пред тях, те пак не вярваха в Него, (Иоан 12:37). Онзи Бог, Който обещава, че ще покаже чудеса горе в небесата и личби долу на земята, (Деян.2:19).

Често може да чуем от кураевци и исидоровци твърдението, че Бог не насилва по такъв начин човека (с чудеса), за да приеме определени истини на вярата. Вярно е, че Бог не насилва човешката воля, но отправя предизвикателство към нея със Своите чудеса и всеки има свободата да ги приеме или не. И как първосвещениците и фарисеите приеха Христовите чудеса? Те се събраха на съвет и казваха: какво да правим? Тоя Човек върши много чудеса, (Иоан.11:47) и взеха, та Го разпнаха от завист.

Също така непоносима и абсолютно неприемлива е за модернистите идеята, че Бог може да утвърждава правотата на Православната вяра със знамения и чудеса. Те не желаят тя да се утвърждава по такъв безапелационен начин. Но да припомняме ли чудото на св. вмчца Евфимия, „чрез което се утвърди Православието” или пък чудото на св. Спиридон Тримитунтски, показал единството на Светата Троица, стиснал най-обикновена тухла в ръце, от която обаче изтекла вода, излязъл огън и останала глина? Докъде ще стигнат тези твърдоглавци и необрязани по сърце и уши, които всякога се противят на Светия Дух, както бащите си, (Деян. 7:51)? Дякон Андрей Кураев постави под съмнение Божието всемогъщество при чудото на Сътворението, заменяйки този акт с някакво абсурдно и приемливо за самия него еволюционно творчество! Може би идва ред и на Боговъплъщението, а оттам и на Възкресението...

Накрая ще се спрем и на приведения от игумен Исидор цитат от св. Игнатий Брянчанинов**, според който светителят съветвал да „бягаме от чудесата, а не да ги търсим”. През цялото време игумен Исидор прави лошо впечатление, демонстрирайки изключителна недобросъвестност. Ето и сега. В приведения цитат свети Игнатий има предвид съвсем други „чудеса”: „Светите отци, пише той, повеляват подвижника на молитвата, при случаи на такива явления във и извън себе си да пребивава в равнодушие и да не им обръща внимание и да не смята себе си достоен за свети видения”.

От думите на светителя става ясно, че той има пред вид онези явления, които могат да се явят като дяволска съблазън и прелест в единични случаи на определени хора. Затова е и уточнено: „подвижника на молитвата”, тоест подвижник, който се моли в своята килия. Но свети Игнатий съвсем не е имал пред вид всеизвестните за Православната Църква чудеса, ставащи в Светата Земя, иначе със сигурност би ги упоменал поименно, за да предпази вярващите от това да бъдат, по думите на иг. Исидор род лукав и прелюбодеен, който иска личби. Светителят „пропуснал” да направи това уточнение, защото поучението му е за аскетически духовни монашески трудове.

За финал надрасналият Божиите чудеса игумен Исидор снизходително ни съветва, като казва, че: „ако трябва да използваме свидетелство от Светите земи, то нека цитираме „древния византийски надпис от мозаечния под на църквата "Пресвета Богородица" в град Мадаба в Йордания:„Ако искаш да видиш Мария, Девата Майка Божия, и Христос, от Нея родения Цар на всички, Единородния Син на Единия Бог, очисти своя ум, тяло и дела”.

Ние също ще завършим със свидетелство от Светите земи, цитирайки обаче праведния Иисус Навин, който казва: очистете се за утре (заран), понеже утре Господ ще извърши между вас чудеса, (Иис. Нав: 3:5)!

*тритонус - в музиката, умалена квинта, изключително дисхармонично звучащ интервал между два тона.

**Тук ще вметнем съвсем между другото, че в публикуваното на български език изявление на игумен Исидор в сайта Двери.бг, преводът на цитата от св. Игнатий е съвсем неправилен. Затрудняваме се да определим дали това е умишлено или не.

 

Линкове със свидетелства за явяването на Благодатния Таворски облак:

http://www.blagovest-info.ru/index.php?ss=2&s=7&id=38661

http://www.rusvera.mrezha.ru/473/6.htm

http://www.corpus-bft.org/pravoslavie/miracle/29.html

http://www.ippo.ru/novosti-2010-g./professor-pavel-florenskiy-otnosit-k-besspornym-chudesam-blagodatnyy-ogonj-i-oblako-na-favore-i-sovetuet-kogda-proishodit-chudo-posmotretj-na-chasy.html

http://sinodik.blog.tut.by/2009/01/09/blagodatnoe-oblako-na-favore/

http://www.hram-nagorje.ru/

http://www.pravoslavie.ru/news/44026.htm

http://blog.turmir.com/blog_14760.html

http://profi-forex.org/news/entry1008062088.html

http://www.7d.org.ua/?news=science&id=7536

http://www.filgrad.ru/texts/krupin13.htm

http://vladivostok.eparhia.ru/photo/favor/

http://proboga.com/blogi/18-19-2010-.html?blogger=IRUSALIMLAND

http://guest-2.livejournal.com/978673.html

http://www.radio-rus.ru/news/detail.php?ID=10667

http://palomnik-sl.narod.ru/photoalbumfavor.html

http://pravoslavie58region.ru/besedka-166.htm

http://aeninform.org/data/2010-11-30/press-konferentsiya-posvyashchennaya-ekspeditsii-na-goru-favor

http://www.pravmir.ru/article_1588.html

http://www.polemics.ru/articles/?articleID=16034&hideText=0&itemPage=1

http://www.rusidea.org/?a=25081901

http://www.lyamcino.ru/paskha/paskha4.html

http://www.youtube.com/watch?v=uVTwtSapS4I&feature=player_embedded#

http://video.yandex.ru/search.xml?text=%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D0%BE%20%D1%84%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%80&where=all#search?text=%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D0%BE%20%D1%84%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%80&where=all
 

 

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template13.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти