Вход

Православен календар

Христос Воскресе!

 1604171243

 

Христос Воскресе! Ангелите възпяват на небесата своя Възкръснал Творец. С нестихващи песни те прославят Победителя на дявола и смъртта. Ликуват всички природни сили, всички стихии тържествуват и славят Възкръсналия. Победени са злото и тлението, изчезва всичко скверно, което било привнесено в природата при грехопадението на Адам. Днес ще се обнови за нетление цялото естество за вечното Царство Божие, в което няма да има никаква нечистота!

Ликуват днес и починалите. Забравени са от тях болестите и мъките, които те са преживели в земния си живот. Светлината на Троицата ги озарява, радостта им е неизразима със земни слова, те се изпълват с живот.

Праотците тържествуват, спомняйки си своето излизане от ада и прославят своя Освободител.

Наскоро починалите се изумяват от небесното тържество и бързат да станат участници в него.

Тържествувайте, небеса, викнете и ликувайте, планини! Христос нашият Бог, пострада по плът, възкръсна и дарува радост на света, давайки на всички живот и обновление! Нека сега да ликува цялата вселена! Възрадвайте се всички народи, цялото човечество! Разтворени са широко от Христа райските двери! Апостолите Той изпраща да проповядват на всички народи, на всичко живо. Да се възрадваме сега всички люде! Радвайте се и съгрешили, и плачещи за греховете си, защото вам се дава прощение.

Вдигнете се духом болни и страдащи: Възкръсналият Христос дава здраве на душите и телата ви! Скоро ще преминат вашите болести и скърби.

Радвайте се, гонени за Христовата вяра и за правдата Божия! От Голгота към вас Христос подава нетленен венец.

Радвайте се, всички чеда на Православната Христова Църква! Възрадвайте се всички в този Светъл Ден на Възкресението! Да простим един на друг взаимните огорчения и обиди!

Ден на Възкресението е! Да се просветим с това тържество и един друг да се прегърнем! Нека, братя, и на ненавиждащите ни да простим заради Възкресението и така да въззовем:

„Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта порази, и на тези, които са в гробовете живот подари”.

Христос Воскресе!

Сан Франциско – Брюксел – Париж, 1963 г.

Слова иже во святых отца нашего Иоанна Архиепископа Шанхайского и Сан-Францисского.

Превод:
прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template4.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти