Вход

Православен календар

За дара на разсъждение и различаване на помислите

 

0603242225

Отговарям на твоето писмо. Казваш, че не умееш да различаваш помислите. Е, придобий ум за това. Казваш, че не притежаваш необходимите добродетели за спасението – смирение и търпение. Е, учи се на тях. Защото истинен е Бог, Който е казал: търсете и ще намерите, искайте и ще ви се даде. А ако веднага ти се даде това благо, ти не би тръгнала да го искаш и би паднала в гордост. Значи, смирявай се и се моли: Господи Иисусе Христе Сине Божий, помилуй мене грешната! Всичко необходимо Бог ще даде в своето си време.

Едно глупавичко момиченце моли: „Изпроси за мен просвещение на сърцето, та да мога да различавам добрия помисъл от вредоносния”.

Е, какво да отговориш? Много висок тон се опитваш да вземеш, матушка! Има кого да питаш, питай тогава! Ако получиш отговор, добре. Но това момиче е високомерно. Иска да ѝ бъде изпросен дар на разсъждение. Та този дар е по-висок от всички християнски добродетели! Виж я накъде се е засилила! Ти чела ли си случайно Патерика? В древен Египет дори не всички от великите отци подвижници имали този дар. Макарий Велики ходил на стари години при Антоний да пита. Пимен Велики ходил да споделя своите помисли пред Иосиф Панефоски; Памво, Амон и много, много още велики светии не дръзвали да търсят такава добродетел. А М. Г. казва: дай! Я, каква е горда…

Ако искаш да получиш някаква представа за разсъждението, помоли игуменията да ти даде онази част от Добротолюбието, тоест последната, в която е словото на Иоан Касиан до игумена Леонтин и го прочети.

Молиш да не те оставям. Помни какво е казал Господ: „ако някой спази словото Ми, Аз и Моят Отец ще го възлюбим, и ще дойдем при него и жилище у него ще направим”. И всичко при теб ще е наред.

Молиш да те науча на „съвършено незлобие”. По-добре прибегни към Господа. Той Сам призовава желаещите: „Дойдете при Мене всички отрудени и обременени. Поучете се от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце”. По-често призовавай Господа с Иисусовата молитва и Той Сам ще те научи. Батюшка Амвросий ти изпраща своето благословение. И аз също.

Собрание писем преподобного Оптинского старца скитоначальника иеросхимонаха Анатолия (Зерцалова)

Превод: прот. Божидар Главев

module-template8.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти