Вход

Православен календар

Слово в деня на Христовото Рождество

 

0701191431

„Велика е тайната на благочестието: Бог се яви в плът” (1 Тим. 3:16).

Днес по цялата вселена светата Църква възпоменава и чества превеликата тайна на Въплъщението на Бог Слово от Пречистата Дева чрез наитието и осенението от Светаго Духа Бога.

Чудна, неизказана и страшна е тази тайна и за небожителите, тези велики и всесъзерцаващи небесни умове – ангелските чинове, и за просветените от Светия Дух човешки умове. Представете си – безначалният Бог, от Когото всичко е получило битие: и ангелите, и човешкият род, и целият видим и невидим свят – приема начало като човек. Този, Който не могат да вместят небесата, се вмества в девическа утроба, Бог става младенец и бива носен на майчини ръце, храни се от майчина гръд хранещият всяко дихание.

Науката твърди, че нашата земя е една едва забележима точка в мирозданието, че милиони светове наоколо изпълват бездната на пространството, и ето тази една точка, това едва забележимо кълбо на Божието творение, населено от хора, се удостоило от неизказаната чест да бъде посетено от Бога приел плът, от Богочовека, благоволил да поживее сред човеците, да научи заблуждаващите се човеци на разум Божий, да извърши безброй благотворни чудеса, да проповядва покаяние и всеопрощаване на греховете, да пострада и да претърпи смърт, принасяйки свята Жертва за греховете на света, да възкръсне чрез Божествената Си сила от мъртвите, да победи нашата смърт, обхванала целия човешки род, и да дарува възкресение на същия този човешки род.

И тъй, Бог се яви в плът. Ликувай и се весели, Земьо! Радвайте се и се веселете всички вие родени на Земята. При вас дойде Самият Творец, за да ви възсъздаде, да обнови вас, разтлените заради престъпленията. Дойде Самият всемогъщ Лекар, Който има силата да изцери всички застарели недъзи на греха, да изцели всички душевни страсти и телесни болести, както Той и действително направи, което ние знаем от Евангелието и историята на Църквата.

И тъй, посрещнете Го радостно с чисти умове и сърца, с целомъдрена плът обуздана с въздържание и пост, който светата Църква нарочно установила преди този велик празник, за да ни приготви достойно да посрещнем небесния Цар, идващ при нас, за да обитава в нас.

Той дошъл при нас с милостта и благоволението на Своя небесен Отец – и от нас Той изисква милост към ближните ни; Той е Цар праведен – и от нас Той изисква всяка правда, защото и Сам като човек изпълни всяка правда (Мат. 3:15), като ни даде пример и ни сподоби с благодат и сили ние също да я изпълним; Сам пострада за нас, като претърпя кръст – и нас научи да се отричаме от себе си, тоест от своите грехове и страсти и да Го следваме, „като вършим свети дела със страх Божий” (2 Кор. 7:1). Той дойде да излекува нашите души, боледуващи от греховете и на всички заповяда покаяние.

Нека и ние винаги нелицемерно да се каем, да се изправяме и да се стремим към святост и съвършенство. Светите ангели след рождението на Богочовека благовестили мир на земята и благоволение на човеците от небесния Отец – нека и ние да имаме у себе си мир със съвестта си и доколкото е възможно да имаме мир с всички. „Залягайте да имате мир с всички, казва апостолът, без който никой няма да види Господа” (срв. Евр. 12:14). Амин.

Полное собрание сочинений настоятеля Кронштадтскаго Андреевскаго собора Протоиерея Иоанна Ильича Сергиева, Слова и поучения.

Превод: прот. Божидар Главев


Други статии от същия автор:

module-template7.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти