Вход

Православен календар

Съвети при невярващ съпруг

 

2712231314

Досточтима рабиньо Божия Галина!

Получих писмото ти на тринадесети май тази година, четох и плаках от радост. Милост Божия, че си се успокоила и Господ те е сподобил да се причастиш със Светите Христови Тайни. Аз ти писах не от разум, а от сърце, защото чувствах твоето вътрешно тревожно състояние.

На твоите въпроси от второто писмо ти отговарям така: старай се да бъдеш вярна на своя мъж, не му изменяй и го слушай във всичко. Разбира се, като изключим православните требования. На религиозни теми не беседвай с него, а ако сам заговори, тогава отговаряй, както знаеш, но първо мислено се помоли Богу. Учи го не с думи, а с добродетелен християнски живот. Не го принуждавай да ходи на църква, но ако сам пожелае – това е друго нещо. Бъди доволна и благодарна, че не те спира ти да отиваш. Моли се за него простичко, по детски: «Спаси, Господи, и помилуй моя мъж Авраам, запази го и го вразуми». А всичко останало предостави на Божието милосърдие и бъди спокойна. Да те умъдри Господ!

Към майка му винаги се отнасяй любезно и вежливо. Когато каже нещо неприятно, търпи. На религиозни теми не говори с нея, иначе ще загубиш вътрешния си мир. Никога не решавай каквото и да било под давление на гнева, но прекратявай разговора. Под влияние на гнева винаги ще сгрешиш и ще кажеш нещо неправилно, а после ще съжаляваш.

Призовавам над тебе, духовно мое чедо, Божието благословение, с любов в Христа!

Схиигумен Иоан

П.П. Поменавам и твоя мъж, и неговата майка.

Да ви пази Бог!

Письма о духовной жизни: Валаамский старец схиигумен Иоанн (Алексеев). Изд-во Сретенского монастыря, 2014

Превод: Десислава Главева

module-template4.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти