Вход

Православен календар

Поучение в Неделя на Закхея

 

2901232012

„Закхей, който беше богат човек, искаше да види Иисуса, ала не можеше” (Лк. 19:2–3).

Братя, това изречение от Евангелието ни посочва един богат човек на име Закхей. Ако Закхей, който бил богат, не бил доволен и търсел Иисуса, при това усърдно: „Кой е Той”, то не е ли очевидно, че земното богатство не е достатъчно за благополучието на човека?!

Спасителят казва, че ако човек би придобил всички съкровища на този свят, то и тогава не би бил сит и доволен. „Каква полза за човека, ако придобие цял свят?” (Мат. 16:26) – пита Той. Защо хората се стремят към богатството, след като то не задоволява човека?

„Той беше богат човек, искаше да види Иисуса, Кой е Той”. Но Закхей се оказал по-щастлив от всички богаташи на земята. Той намерил и последвал Този, Който притежава всички съкровища на света – земните и небесните. Как му дошло на ум да потърси Иисуса и да се поинтересува Кой е Той? Би ли могъл Закхей да предвиди, че ако Иисус се отбие в неговия дом или се срещне с Него, тогава ще му се наложи заради спасението да се откаже от всички земни съкровища? В никакъв случай! Можел ли е Закхей да си помисли, че има такова небесно съкровище, за което той ще бъде готов да отдаде всичко, което е насъбрал на земята? „Искаше да види Иисуса, Кой е Той”. Значи добре е човек да търси Иисуса Христа, за да Го намери, както Го е търсил и намерил Закхей.

Не е ли очевидно, че Христос и сега трябва да бъде търсен от хората, защото Той и досега пребивава на земята до края на света. Той и сега страда в членовете на Своето Тяло, в многоболезнените членове на Христовата църква, в тъмницата, в болницата и между нищите. И ти Го търси там и ще Го намериш, когато раздадеш половината си имущество на бедните и страдащите, а от когото си взел несправедливо, възвърнеш четворно. Защото така ти някога ще чуеш от Господа: „гол бях, и Ме облече; болен бях, и Ме посети; в тъмница бях, и Ме споходи”.

О, тогава ти наистина ще намериш Господа, макар и да си дребен на духовен ръст! Но за това трябва преди всичко да се изкачиш на дървото на любомъдрието, трябва да изучиш светото Евангелие, за да изпълниш, както подобава на християнин, Христовите заповеди. Тогава Сам Христос ще те види и ще дойде при теб, защото Сам Той е казал: „Който Ме люби, той изпълнява Моите заповеди, който Ме люби, възлюбен ще бъде от Моя Отец, Който е на небесата и Ние ще дойдем при него, обител в него ще направим, ще вечеряме с него и той с нас” (срв. Иоан 14:21-23, Откр. 3:20), както станало в дома на митаря Закхей, когато Господ казал: „днес стана спасение на този дом”.

Ако пък не ти достига усърдие да търсиш Господа сред ближните – измежду нищите, болните и обременените от грехове, ако не желаеш да се изкачиш на дървото на любомъдрието и не можеш да четеш светото Евангелие, за да изпълниш Христовите заповеди, ако не усещаш Неговите удари по вратата на твоето сърце, то търси Го в църквата, в тайнствата, на престола на благодатното царство. Пристъпи към Него със сълзите на митаря, блудницата и каещия се разбойник, с вяра и любов се съедини с Неговите пречисти плът и кръв, защото Той Сам е казал: „Който яде Моята плът и пие Моята кръв, има живот вечен”. Ако ти се съединиш с Христос чрез това пребожествено тайнство така, че Той да пребъде в тебе, а ти в Него, ако кажеш пред всички: „Вярвам, Господи, и изповядвам, че Ти Си наистина Христос, Синът на Бога, Който дойде в света да спаси грешниците… вярвам, че това е самото Твое пречисто тяло и самата Твоя пречиста кръв”, то ти ще бъдеш най-блажен от людете, защото сам Христос Бог е казал: „Който Мене признае пред човеците, ще призная и Аз Него пред Моя Отец Небесен; а който се отрече от Мене пред човеците, и Аз ще се отрека от него пред Моя Отец Небесен.

И тъй, какъвто и християнин да си ти, макар да би имал всички съкровища на света, не би бил задоволен от тях, защото те са тленни и скоропреходни. Търси нетленно съкровище в лицето на Иисуса Христа, търси Го между бедните и нещастните, където Той често пребивава; търси Го в собственото си сърце, в любовта към Него; търси Го в храма, където Той непрестанно пребивава и ти със сигурност ще Го намериш и Той теб ще намери, защото Той дойде на земята, за да спаси грешниците, Той дойде и търси заблудената овца и се радва за обръщането ѝ повече отколкото за деветдесет и девет праведници, които не търсят покаяние.

Господи, както си посетил дома на Закхея, така посети и нашите клети обители – душите и сърцата ни, и спаси всички нас! Амин.

Простые и краткие поучения. Том 10.

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template19.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти