Вход

Православен календар

Излезе православният юлиански календар за 2023 година

 

2023 01 04 17 21 551

С Божията помощ излезе от печат църковният календар за 2023 г. Календарът се издава от православни християни от Българската Православна Църква – Българска Патриаршия, следващи светоотеческия православен календар (именуван още от древност Велик индиктион), който от Първия вселенски събор насетне винаги е следвала Едната Света Съборна и Апостолска Православна Църква и който тя и днес в по-голямата си част следва.

В календара е направено изрично разграничение между православните християни в Българската Патриаршия, които следват светоотеческия юлиански календар, т.нар стар стил, от една страна, и от друга страна, старостилните разколнически общности, които са се отделили от Вселенската Църква. Това уточнение е важно, защото не са малко онези християни в БПЦ, които по различни причини асоциират следването на светоотеческия календар с понятието „разкол”. В календара ясно е изложена каноничната позиция по този въпрос.

По-нататък, както обикновено, са изложени и въпросите, свързани с неговата употреба, обяснения за Богослужебния устав, за различните видове служби, постните периоди, видовете пост и прочее спомагателна информация.

PDF-версия на календара може да се изтегли от тук.

Календарът може да се закупи:

– в Софийска епархия – в храм „Възкресение Христово” и в манастир „Рождество Богородично”, кв. Челопечене;

– в Пловдивска епархия – в манастир „Св. св. Петър и Павел”, местност Бяла Черква, обл. Пловдив, в манастир „Св. Николай Чудотворец”, с. Калугерово, обл. Пазарджик.

Може също така да се поръча на телефон: 0877 227 157. Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт и включва цената на избрания брой календари плюс цената на куриерската услуга.

Препоръчителна цена: 4 лв.

module-template8.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти