Вход

Православен календар

Слово по случай преславното Въведение на Пресвета Богородица в храма

 

0412222342

„Богоотроковицата Мария вярно да възхвалим; днес тя се въвежда в Светая Светих, за да се възпитава в Господа.”

Светилен на празника

Светата Църква днес празнува преславното Въведение на Пресвета Дева Мария в храма.

Това събитие е предвидено и предопределено от Бога преди всички векове и преди сътворението на ангелските чинове, преди битието на небето и земята, както било предвидено и допуснато от Бога падението на една трета от ангелите и падението на човешкия род, защото според апостола „Познати са Богу отвека всичките Му дела” (Деян. 15:18).

Поради безкрайната благост на Бога били призвани от Словото от небитие към битие светлите, обдарени с дивна богоподобна красота и безсмъртие личните безбройни ангелски умове от различен чин и порядък. Един от тях, първенствуващият над всички Деница, се отличавал от останалите особено със своя велик ум, светлост (заради което и бил наречен Деница), сила и красота. Той бил особено близко до Бога. И този Деница, като възмечтал за себе си, за своите съвършенства, вместо да благодари на Бога, от Когото получил всичко, се възгордял, пожелал да бъде равен Богу и да основе свое отстъпническо царство, като увлякъл след себе си една трета от ангелския свят.

Гордостта го ослепила и той останал непреклонен и неразкаян в своето намерение, също както и тези, които се увлекли по него, и Божията благост го изоставила заедно с всички отпаднали и те самите изцяло се превърнали в злоба, гордост и вечна тъмнина, като възприели в себе си пояждащия и мъчителен огън и вечния метеж, обявявайки война – на Кого? На Самия Бог и останалите верни Нему добри ангели. А когато човекът бил създаден и бил подложен на изпитание за вярност и покорност Богу, Деница се явил във вид на змия на Ева, първата жена, прелъстил нея и мъжа ѝ, като ги направил метежници срещу Твореца и Благодетеля. В лицето на прародителите ни се извършило падението на целия човешки род.

Бог е верен на Себе си и пребивава вечно неизменен в Своята святост, правда и милост, а тварта от вярна, богоподобна и блажена се превърнала по своя воля в невярна, лукава и отпаднала от Него, като била предадена от праведния Божи гняв на проклятието и смъртта.

Човекът по най-жалък начин бил окраден от змията, лишен от богоподобие, оставайки само с някои останки от Божия образ, обезобразен, жалък, ставайки роб на дявола и бивайки подложен на всякакво греховно разтление, особено на идолопоклонство.

Но и сред падналия човешки род, в бъдещите поколения се криели големи съкровища, в лицето на някои бъдещи човеци: Енох, Сим, Авраам, Исаак, Иаков, Ной, Моисей, Илия, Елисей, Давид, а между всички най-вече Дева Мария, които Бог предвидил от вечност и които избрал за изпълнението на Своите Божествени намерения, за спасението на човешкия род.

Какво извършила Божията благост за спасението на погиващото човечество? За човешкото спасение едно от лицата на Светата Троица пожелало да стане Човек, да изпълни цялото послушание заради непослушанието на Адам и Ева и цялото човечество, и да изпълни цялата Божия правда, да вземе върху Себе си човешките грехове, проклятието и смъртта, щото със Своята Богочовешка смърт да съкруши смъртта, да обезсили нейното жило, да възкръсне от мъртвите и да даде възкресение и вечен живот. Дивни са делата на Твоя Промисъл, Господи, Спасителю наш! Неизследими са щедростите на Твоето човеколюбие!

И тъй, във вечния Божий Съвет било определено Самият Божий Син да стане човек, без да престава да бъде Бог, и да извърши волята на Своя Отец за спасението на човешкия род. Но кой можел да послужи като оръдие на въплъщението? Всички хора били грешни и Всеправедният не можел да се роди от грешните. „Какво общуване има между правда и беззаконие? Какво общо има между светлина и тъмнина?” (2 Кор. 6:14)

Въплъщението се извършва свръхестествено, защото, където Бог пожелае, там бива победен чинът на природата. По волята на Бог Отец за въплъщението на Божия Син се избира чистата Дева, предочистена от Дух Светий, възпитава се от най-ранна възраст в светинята и след възпитанието в Светая Светих на храма, след достигането на пълнолетие, при нея бива пратен безплътен благовестник св. Архангел, да Й възвести зачатието по човешко естество на Божия Син в Нейната девствена утроба, чрез слизането на Светия Божи Дух.

Светата Дева вярно и послушно приела благовестието и в Нея бил заченат Божият Син и след като се изпълнило времето на носенето в утробата, от Нея се родил Богомладенецът, като бил подложен на закона на обикновеното човешко възрастване.

Ето го чудото на Божиите чудеса, от всички най-великото, непостижимо, спасително, но и заедно с това страшно тайнство на въплъщението на Бог Слово, Който със Своето слово и досега съзижда човешкия род.

Ето защо е била избрана от всички родове чистата Дева, въведена тържествено в храма като тригодишна отроковица и възпитавана в него от Светия Дух за Майка и жилище на Бог Слово.

Радвай се, верни християнски роде, на такова страшно Божие снизхождение към падналия човешки род! Празнувайте всички чисти по сърце Въведението в храма на Божията Майка и с уста и сърце хвалете и превъзнасяйте Майката Божия, Застъпница на верните християни и наша Ходатайка пред Нейния Син и Бог.

Бъдете верни на Църквата Божия и се възпитавайте духовно в Божия храм за Царството небесно. Възненавидете греха, който е бил и още е причина за временната и вечната погибел, и нека „вършим свети дела със страх Божий” (2 Кор. 7:1). Амин.

Протойерей Иоан Ильич Сергиев (Кронштадтский). Слова и поучения, произнесенныя в разных местах служения в 1907-8 гг. СПб. 1908.

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template10.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти