Вход

Православен календар

Поучение на празника Преполовение

 

1805221639

„Почерпите воду безсмертия” (кондак на Преполовение, гл. 4).

Чувате ли вие, християни, гласа на светата Църква, призоваващ всички нас към извора на живота, благодатта и безсмъртието? Но колко малко са християните в храма! Колко малко са тези, които ценят тази вода на благочестието и спасението, водата на живота и безсмъртието! Къде са останалите? Те стоят там – при прокълнатите кладенци, от които пият беззаконие като вода, пият за съд и осъждане, пият за смърт и вечна гибел.

Ти се опиваш от чашата на земните удоволствия. Горко ти, ти пиеш мъртва вода, която само разпалва, но не утолява жаждата! Идете и вижте колко християни се тълпят около прокълнатите кладенци – на тържището, по магазините, в хотелите, в канторите. Какво черпят те оттам? Какво пият там? Мъртва вода и малко по малко умъртвяват бедните си души с пиянство, разврат, алчност, сквернословие, ропот, гняв… И дяволът се радва, че християните изоставят извора на благочестието и спасението, на живота и безсмъртието и пият жадно, пият беззаконие като вода.

Блажени сте вие, християните, които посещавате Божия храм, затова че постъпвате благочестиво и набожно, затова че търсите тук тази жива вода на благодатта, която тече в живот вечен. Извън Божия храм, извън пределите на църквата, далеч от този благодатен източник всяка крачка носи опасност от смърт. Ако Ева вкуси смъртта от един само плод и предаде смъртта на целия свят, то помислете колко лесно се умъртвява душата, когато не само с вкусване се прелъстява, но и със зрение, слух и всички сетива? Пътят на света е път на съблазънта и разврата, това е пътят на нечестивите.

О, колко блажена е онази душа, която тук пред Божието лице идва в умиление, плаче за греховете си и се съкрушава за предишния грехолюбив живот. Всичко в този храм дава живот на нашата душа, и тайнствата, и словото Божие, и псалмопението, и ликовете на светиите, и самият въздух, който е напоен с благодатта на Светия Дух.

Идвайте, християни, дохождайте по-често тук, съгрявайте с молитви и сълзи Божия дар, живеещ във вас, черпете благодатна вода от източника на безсмъртието, който непрестанно се излива от този Божествен престол.

Само, християнино, моли се пламенно на Бога, от душа вярвай на Божието слово, казано чрез пророка: „Ще излея от Моя Дух върху всяка плът” (Иоил. 2:28 ), и от твоята утроба ще потекат реки на благодатта с вода жива и безсмъртна. „Жадуващият благочестие и вечно спасение да дойде при Мене и да пие, и Аз ще му дам водата на безсмъртието”[1], казва Господ.

Спасителю небесни, дай ни тази жива вода и тази пламенна ревност за спасението. Дай ни този огън, дай ни ревност по благочестието, дай ни водата на благочестието, та да не ходим при прокълнатите кладенци, да не пием мъртва вода, а водата на безсмъртието и вечното блаженство! Потуши този огън на нашите страсти, утоли жаждата за грехове! Моята бедна душа жадува за Тебе, Бога силний и живий – кога ще дойда и ще се явя пред Твоето пресветло лице?

Боже, дарувай ни истински вечен живот и безсмъртие. Амин.

Простые и краткие поучения. Том 9.

Превод: прот. Божидар Главев

 


[1] Срв. Исаия гл. 55, Иоан 4:10, 7:37 – бел. прев.

Други статии от същия автор:

module-template4.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти