Вход

Православен календар

„Дарувай, Господи, на Твоята Църква сила да пребъдва непоколебима от смущенията на ересите во веки веков.”

Канон на утренята, 5-та песен, тропар

Неделя Православна

Проповед за деня на Светата Петдесетница

 

2006211902

Днешният празник е също толкова велик, колкото деня на Христовото Рождество и Пасха. Защото в деня на Рождеството се е родил Господ Иисус Христос, на Пасха възкръснал, а в деня Петдесетница Бог Отец дал на Моисей скрижалите на заповедите за всички народи и с гръмогласни слова говорил тъй, че бил чут от два милиона иудеи. Тези заповеди са дадени също така и на нас за изпълнение.

В същия този ден Светият Дух слязъл върху апостолите във вид на огнени езици, така както Христос Господ бил обещал – да изпрати Свети Дух на апостолите, за да им бъде Той в помощ при разпространяването на вярата по цялата вселена. И струва ми се, ако не беше Той, Светият Дух, и Неговата всесилна помощ, то както нашите праотци, така и ние, и до днес бихме си стояли идолопоклонници.

Та дори днес кой от нас би могъл да пребъдва без помощта на Пресветия Дух? Не Той ли ни дава нов живот при кръщението заедно с Бог Отец и Бог Син? Не Той ли лекува нашите болести и очиства греховете ни? Не Той ли винаги и навсякъде ни помага – в скърби и в радости, в щастие и в нещастие, на цар и на човек от народа, на господар и на затворен в тъмница, на мъже и на жени, на занаятчия и на земеделец, на търговец и на войник, в живота и в смъртта?...

А вчера вечерта в навечерието на Петдесетница почти никой нямаше в църква. Не се ли случило някога същото и с евреите? В този ден Бог на Синай давал и изричал заповедите, а евреите в подножието на планината се веселили около златния телец. Но няма какво да се учудваме на евреите – тях Египет ги научил на идолопоклонство. Аз се учудвам на православните християни. Тях кой ги е научил на идолопоклонство? Кой ги е научил да се покланят на женската красота, на идола на мамона, на бога на стомаха и на много други богове? Всеки от християните си има свой любим идол – театрите, клубовете, хотелите, всички улици и домове са пълни с разни идоли. Има хора, които заради любовта към конете си по няколко пъти на ден влизат в своята конюшня, за да се любуват на тези животни. А в църква едва ли и веднъж в годината ще влязат. Да, на парите, на красотата и на съдовете използвани за пиянство християните въздават по-голяма чест, отколкото на Тебе, Боже!

Заради идолопоклонството Господ не въвел евреите в земята пълна с мед и мляко, както бил обещал, но погубил всички в пустинята. Няма ли да погуби Господ и нас заради нашето идолопоклонство в пустинята на този свят и не ще ли ни лиши от рая и от онези блага, които е обещал да даде на всички, които Го обичат?... Дано не бъде! Амин.

Простые и краткие поучения. Том 9.

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия автор:

module-template19.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти