Вход

Православен календар

„Дарувай, Господи, на Твоята Църква сила да пребъдва непоколебима от смущенията на ересите во веки веков.”

Канон на утренята, 5-та песен, тропар

Неделя Православна

Проповед за Пета Неделя на Великия пост, преп. Мария Египетска

 

1804212212

Каква обилна храна за спасителни размисли на благочестивата душа дават църковните четения в това време на пост. Искам само да кажа, че за очистването на душата от греховете невинаги е необходимо много време.

Ниневитяните, които Господ реши да изтреби, не отвърнаха ли Божия гняв само с три дни на пост и покаяние? Блудницата се покая за един час, а разбойникът на кръста за няколко минути. Цар Езекия точно заплака, когато пророк Исаия му каза, че ще умре, и Бог прибави още петнадесет години към неговия живот.

„Какво е станало, та ти излизаш тъй бял и светъл от църквата?” – попитал един прозорливец някой си човек, който влязъл в църквата мрачен, черен, страшен и заобиколен от бесове. „Когато влязох в църквата и чух думите, казани от пророк Исаия: "умийте се, очистете се; махнете от очите Ми злите си деяния", аз тозчас реших повече никога да не греша”. Не става ли от този пример съвсем ясна истината, че съвършеното покаяние се състои единствено в решимостта никога повече да не се греши? И тъй, ако вие, братя християни, в тези дни сте решили никога повече да не грешите, то и за вашето покаяние са достатъчни и три дни. А ако говеете с мисълта да очистите старите си грехове и да извършите нови такива, то напразно говеете – от вашето покаяние няма да има никаква полза, а още повече ще си навлечете Божия гняв. Помнете обаче, че продължителното време на пребиваване в грехове изисква продължително време за покаяние.

Света Мария Египетска носила подвига на покаянието в продължение на тридесет и осем години, макар да живяла в грях вероятно около десет години. Има съсъди, които могат да бъдат измити с една вода, а има толкова замърсени, че трябва да се използва пясък за тяхното измиване. А има накрая и толкова занемарени, че трябва да бъдат изгорени в огън. Тъй и у нас има грехове, които можем да умием само със сълзи, но има и такива, против които трябва да употребим строг и продължителен пост. И най-сетне, има грехове, които до такава степен са се вкоренили в душата с времето, че за тяхното изцеление са нужни болести, тежки загуби, лишения, смърт на близки хора и продължителният огън на злостраданията – пълно разпъване на себе си със страстите и похотите.

И как, ще попитате, да бъде изцелен някой изцяло предаден на разпътство, дългогодишен пияница, закоравял сребролюбец, човек свикнал да краде, човек пристрастен към модни украшения и разкош? Християни, попитайте своята съвест, обмислете своя живот и това как можете бързо и завинаги да излекувате вашите грехове. Ако решите никога повече да не грешите, то тогава вие напълно сте се покаяли.

Да ви помогне Бог! Амин.

Простые краткие поучения. Том 1

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template1.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти