Вход

Православен календар

„На пасбището на горното Царство стадо, отче, си възпитал, и с жезъла на догматите като зверове си прогонил ересите, възпявайки: „Благословен Си, Боже на отците ни!”

Втори канон на утренята, 7 песен, тропар
Неделя 4-та на Великия пост. Преп. Иоан Лествичник

Обръщение към децата по повод Рождественския пост

 

1811201349

Обръщението на светеца е към децата, живеещи в създадения от него приют „Св. Тихон Задонски”

Скъпи деца!

От този ден в църковното богослужение вече започваме да пеем “Христос се ражда, славете Го!” Това ни възвестява за приближаващото се Рождество и по този начин Църквата ни призовава да се подготвим за среща с Него.

Какво е значението на тази подготовка? Значението е, че човек трябва така да настрои душата си, щото тя да се превърне в ясли на Богомладенеца Христос. Това е и целта на празника. В края на Рождественския пост Църквата специално възхвалява тримата отроци и пророк Даниил, сочейки ни ги като пример за подражание. А защо те са толкова знаменити?

Вие знаете, че когато още като деца били взети и отгледани в двора на цар Навуходоносор, те се отказали от всички изискани блюда от царската трапеза и се хранели само със зеленчуци, за да не нарушат закона на старозаветната Църква.

Заради това тяхно въздържание и послушание към църковния закон Бог ги възнаградил, давайки им мъдрост, с която те надминали всички свои връстници. Посредством поста душите им укрепнали и така те получили сили да отхвърлят изискването на царя да се поклонят на идола. И понеже не изпълнили нечестивата заповед, тримата отроци били хвърлени в огнена пещ, а пророк Даниил – в ямата на лъвовете. Бог обаче ги запазил напълно невредими. По този повод те изпяли хвалебна песен, която сега се пее всеки ден на сутрешното богослужение, напомняйки ни за смелостта на тези младежи и сочейки ни ги за пример[1].

Деца! Вие самите сега се намирате в положение сходно на онова, в което се намирали тези юноши във Вавилон. Заобиколени сме от хора незапознати с Православната вяра, които не се подчиняват на църковните закони. Пред вас стои следният избор – или да се насищате с храната, забранена от Църквата, или като Анания, Азария и Мисаил свободно да отхвърлите това, което е забранено. Вие с кого искате да бъдете – с тези юноши или с онези, които били против тях? Искате ли да подражавате на тези светци, които били на същата възраст като вас, или искате да вървите по широкия път, пренебрегвайки всички правила?

Голямо мъжество и сила на характера е била нужна на тримата отроци, за да изпълнят църковните закони и отеческите предания. В края на краищата те били едва четирима сред безчислено множество невярващи, но останали верни. По тази причина Бог по Своята милост ги прославил пред целия свят за всички времена. Господ също така ще възнагради и всеки един от вас за същото, ако последвате примера на тези юноши.

Когато ви се прииска да се усладите с храната, която ядат другите, незнаещи божествените закони на Христовата Църква, спомнете си Даниил и тримата отроци. След това си отговорете сами - с тях ли сте, готови ли сте да ги следвате и да бъдете под Божия покров, или повече ви тегли да се наслаждавате на разни сладкиши, които навярно ви се виждат безвредни, но които всъщност ще ви лишат от това, което направило онези юноши толкова силни, славни и непобедими.

С кого сте вие, деца? И кого бихте искали да следвате?

Да ви опази Господ от изкушения! Да ви укрепи, и нека св. Тихон Задонски да ви насочи по правия път!

Божието благословение да бъде над всички вас, скъпи мои деца!

Ваш любещ ви Архиепископ Иоан

Въведение Богородично, 4 декември 1952 г.

Протопресвитер Валерий Лукьянов, «Светильник Благодати».

Превод: Десислава Главева


 


[1] Тази хвалебна песен е една от деветте т. нар. Библейски песни, които според Йерусалимския типикон се пеят като припеви към каноните на Утренята – бел прев.

Други статии от същия автор:

module-template3.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти