Вход

Православен календар

Неделя 23-та след Петдесетница. За изцеряването на гадаринския бесноват

 

1511201524

От днешното евангелско четиво се вижда, че освен видимия за нас свят, има и свят невидим, духовен, а при това и този свят се разделя на два свята – единият е светъл, в който живеят Бог, Неговите свети ангели и всички светии; а другият е свят тъмен, в който живеят злите духове, мрачните демони, бесовете и техният началник сатаната.

А в този свят, на тази земя, която обитаваме, живеят святи и грешни човеци, както и добри и зли духове, ангели и бесове, които водят непрестанна война против Бога, против Неговите свети ангели и против нас самите. Добре поне че са невидими! Опазил ни Бог, защото ако Той би позволил на всички тях да ни се явяват видимо, ние бихме умрели от страх. Тези бесове изкушават хората, съблазняват очите им, шепнат в ушите им скверни мисли, насочват човека към зли дела, карат го да греши, да пиянства, да краде, да прелюбодейства, да лъже, да осъжда, да завижда и да върши всякакви други грешни дела. Тъй дяволът въвел в грях нашата прамайка Ева, така научил Каин да убие своя брат Авел, така поднесъл на Иуда мисълта да продаде и предаде Господа.

Но не е само това. Бесът понякога влиза в самия човек, живее в него като в свой дом, говори с неговия език и действа чрез неговите действия. Погледнете какво се случвало с гадаринския бесноват, от когото Христос изгонил бесовете. Първо, в Евангелието пише, че той бил обзет не от един, а от множество бесове, че тези бесове го мъчили от много време и че не се обличал в дрехи, живеел не в дом, а на гробищата.

В Палестина гробовете са каменни, изсечени в скала. Когато един мъртвец изтлее, на негово място слагат друг покойник. В тези гробове живеели бесовете заедно с бесноватия. Дълго и жестоко го мъчили бесовете. Роднините му свързвали ръцете и нозете му, но той разкъсвал веригите и бивал гонен от бесовете по пущинаците. Явно той бил страховит на вид, често скърцал със зъби, пяна падала от устата му, очите му били облещени, косите щръкнали, изпосталял, страшен, в дрипи или гол, с останки от разкъсаните вериги, които дрънчали по нозете и ръцете му.

Представете си, че срещнете такъв човек някъде на полето, или в гората, или в пещера, или на брега на езеро. Мисля, че просто бихте умрели от страх. А защо този гадарински бесноват бил толкова силен и страшен? Защото в него живеел не един бяс, а цял полк бесове. Казват, че римският легион наброявал шест хиляди воини. Значи у този нещастен човек обитавали шест хиляди бяса.

Но защо Бог допуска бесовете да мъчат душата на човека? Затова защото, ако бесовете я мъчат на този свят, то няма да я мъчат в ада. Преп. Нифонт четири години бил мъчен от бяс, но за него това било полезно. Свети апостол Павел се оплаква, че му бил даден пакостник в плътта, от който често търпял изкушения. Известно е и че при всеки човек има ангел от дясната и демон от лявата страна; единият ни защитава и предпазва, а другият ни изкушава. Вземете за пример и пияницата, как бесът първо го изкушава и го кара да пийне малко водчица, после го приучва към по-голямо количество и накрая, когато се всели в него, той вече не може без алкохол. Той вече е в ръцете на дявола, който го тегли към кръчмата, така както теглел гадаринския бесноват към пущинаците и към гробищата.

Нима сега ние не срещаме хора, в които обитават и бесът на гордостта и бесът на завистта, и бесът на пиянството, и бесът на разврата, и много други страсти и бесове, които ги мъчат? Не, в такива човеци бесовете не са легион, но все пак са много и те биха могли да се открият само пред лицето на Иисуса Христа, както се открили и се признали тези у гадаринския бесноват.

Помислете, ако човек, попадайки в ръцете на тези палачи в този живот претърпява такива беди, колко по-голяма беда ще бъде, ако човек попадне в ръцете на бесовете в ада при вечните мъчения! Бедната злощастна човешка душа! Ако един бяс и една само страст така мъчат човека, то какво би било при множеството страсти и бесове? Нали затова казвам – ходете на църква, молете се на Бога, приобщавайте се със Св. Тайни, живейте в тясна близост с Христа, за да не се прилепи до вас бесът на леността, нерадението, преяждането, пиянството, разврата, сребролюбието, или какъвто и да било друг бяс.

Горко, горко на такава душа, която е овладяна от бяс, който ходи по домовете, живее в питейните заведения, в домовете на среролюбците, скъперниците, развратниците и пияниците. Само от църквата бяга той, иначе навсякъде обитава. Не обитава страх само в такъв дом, в който хората живеят благочестиво, където има свети икони, дом, в който усърдно се молят и ходят в Божията църква. А идете само в дом, в който живеят грешници – там се усеща някакъв неволен и непонятен страх. Поради що? Поради това, че там заедно с хората живеят и бесове – на бесовете им харесва да живеят там, където хората живеят греховно. Добрите дела се харесват на Бога, а злите и грешните дела се нравят на бесовете. Бог живее там, където се вършат добри дела, а бесовете там, където се вършат зли дела.

О, Боже, спаси ни и ни опази от бесовете, които ни изкушават и съблазняват. Амин.

Простые и краткие поучения. Том 2.

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template14.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти