Вход

Православен календар

Неделя 13-та след Петдесетница. Притчата за лозето и злите лозари

 

0609201229

В притчата за лозето и злите лозари е изобразена старозаветната Църква и грижата на Бог за нея. Новозаветната Църква е наследила старозаветната, затова и към нея може да се отнесе тази притча, а тъй като всеки християнин е храм на живия Бог, то тя може да се отнесе и към него.

Ще разгледаме последното от трите значения. Какво означава лозето? Това е душата, която е получила прощение на греховете, благодатта на възраждането, дара на Светия Дух като залог на вечното царство, Божието Слово, светите тайнства, ангела хранител.

Кои са лозарите? Това са съзнанието и свободата. Те получават дарове и имат задължението да ги умножават и принасят плод Господу.

Кои са злодейците-лозари? Това са онези, които ползват дарованията дадени за християните само доколкото това е уместно и необходимо във външния порядък на живота, а не принасят достойни за Господа духовни плодове.

Кои са пратениците от Господа? Това са съвестта и страхът Божий, словото Божие, учителите и пастирите посредством които Господ желае да вразуми неизправните. Нежелаещите да се поправят не ги слушат, някои ги изгонват и се стараят да заглушат гласа им, други пък стигат дотам, че започват да враждуват против самия Господ, когато по различни начини отхвърлят вярата в Него. Какъв ще е краят? Злите ще погинат зле.[1]

Мысли на каждый день года.

Превод: прот. Божидар Главев

 


[1] „Злодейците ще погуби зле” (Мат. 21:41).

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template8.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти